Objavljeno: 7.3.2003

Fotogenične sladkosti sejma PMA 2003

Las Vegas je marca v središče fotografskega sveta postavil sejem PMA 2002, ki je poleg Photokine najpomembnejši sejem fotografske opreme. Glede na to, da se v zadnjih letih vztrajno prebija digitalna fotografija in da analogni tehnologiji počasi pojema sapa v tej bitki ne čudi, da so številni proizvajalci predstavili kar nekaj novih digitalnih modelov - bodisi kot izboljšane različice že znanih modelov, bodisi popolnoma nove modele.

Pri Canonu so največ poudarka namenili novemu predstavniku profesionalnih zrcalno-refleksnih modelov. EOS 10D je naslednik modela EOS D60, ponaša pa se s tipalom CMOS ločljivosti 6,3 milijona pik. Aparat lahko v eni sekvenci posname do 9 slik s hitrostjo kar treh slik na sekundo, k čemer je največ prispeval hiter digitalni procesor DIGIC. Glede na predhodnika so tudi povečali obseg ločljivosti ISO, ki sedaj sega od 100 do kar 1600 ASA, za ekstremne svetlobne razmere pa je na voljo tudi občutljivost 3200 ASA. Samodejno ostrenje je sedemtočkovno, za merjenje svetlobnih razmer pa ocenjuje 35 področji. Vgrajen ima tudi senzor za določanje orientacije snemanja, ki tudi sodeluje pri določanju pravilne osvetlitve. Podaljšan je čas trajanja akumulatorja, ki naj bi sedaj brez uporabe bliskavice zadostoval za približno 650 posnetkov, dodane pa so tudi funkcije za popravljanje kontrasta, ostrine, zasičenosti in barvnih tonov.

Pri Canonu pa so predstavili tudi novinca iz kompaktne žepne serije Ixus, to je model 400, ki ima tipalo CCD ločljivosti 4 milijona pik. Tudi tega so opremili z že prej omenjenim procesorjem DIGIC, ki pa tu skrbi predvsem za večjo natančnost zajetih barv. Posebnost Ixusa je gotovo zelo odporno ohišje, ki kombinira nerjaveče jeklo in keramiko. Samodejno ostri na devetih točkah, pri čemer lahko sam >>išče<< ustrezen objekt, ki ga ostrimo. Ixus poleg tega ponuja tudi dober ročni nadzor nad fotografijo, saj lahko uporabnik vse nastavitve določa tudi sam. Tudi pri tem naj bi akumulator zdržal dolgo - po navedbah proizvajalca do kar 420 posnetkov.

Kar nekaj novosti pa je tudi pri cenejših modelih. Tako so predstavili novi vstopni model Powershot A300, ki je zamenjal A100, s tipalom ločljivosti tri milijone pik in trikratno optično povečavo ter naslednika modelov A30 in A40, to sta A60 in A70 (kam sta pri označevanju modelov >>izginila<< A50 in A100 vedo verjetno le pri Canonu), ki ponujata solidno zmogljivost, delni ročni nadzor in tipali dveh in treh milijonov pik ločljivosti ob tem pa imata objektiva trikratno optično povečavo z goriščno razdaljo enaki med 35 in 105 milimetri v formatu leica.

Tudi pri Olympusu je bilo mogoče videti številne novosti. Poleg že videnih modelov Digital Mju, so predstavili kar štiri nove modele različnih cenovnih razredov. Najmanj zahtevnim je namenjen C-150, ki ima fiksno goriščno razdaljo i(ekvivalent 38 mm) ter tipalo ločljivosti dveh milijonov pik. Več ponuja C-350, ki ima višjo ločljivost (tipalo ločljivosti 3 milijona pik) ter trikratni optični zum, izboljšano pa ima tudi ostrenje, merjenje svetlobe, ter določanje temperature bele točke. Naslednika sta dobila tudi modela C-720 UZ in 730 UZ, ki sta ju nadomestila modela C-740 in C-750. Opustili so objektiv z osemkratno povečavo, tako da imata oba objektiv z desetkratno povečavo, razlikujeta pa se v ločljivosti tipala CCD. C-740 ima tipalo s štirimi milijoni svetlobnih elementov, C-750 >>le<< tri. Tudi ta prinašata izboljšano ostrenje, merjenje svetlobe in določanje temperature bele točke ter še kup bolj ali manj koristnih dodatkov, kot je npr. panoramski posnetek. Mimogrede, vsi novi Olympus uporabljajo kartice xd-Card, ki so razen v Olympusih pravzaprav dokaj redke pomnilniške kartice.

Fujifilm je presenetil z zelo zmogljivimi profesionalnim hrbtnim nastavkom za kamere srednjega formata, ki ima tipalo SuperCCD s kar 20,8 milijona pik - kar pomeni, da s kombinacijo strojne in programske interpolacije zapisuje slike ločljivosti kar 41 milijonov pik. Širšemu občinstvu še bolj zanimiv je Finepix F700, ki je prvi Fujifilmov model, ki uporablja nova tipala SuperCCD SR, ki imajo izboljšan dinamični obseg. Vsak od svetlobnih elementov namreč uporablja dve svetlobni diodi, ki sta različno občutljivi in tudi različno veliki - ena za svetle, ena za temne elemente slike. Svetlobnih elementov je sicer 3 milijone (čeprav se pri Fujifilmu hvalijo, da naj bi jih bilo dvakrat toliko, kar pa tehnično gledano ni res), slike se zapisujejo z dvakrat višjo ločljivostjo, kot je to pri tovrstnih tipalih tudi v navadi. F700 je sicer kompakten žepni model digitalnega fotoaparat, ki ponuja trikratno optično povečavo, imel pa naj pa bi tudi zelo hiter čas vklopa (le 1,2 sekunde) in izboljšano samodejno ostrenje. Tretja novost Fujifilma predstavlja model FinePix 410 Zoom, ki temelji na modelu F401 Zoom. Ta prav tako uporablja enega od dveh novih vrst tipal SuperCCD in sicer tiste z oznako HR, pri čemer je HR oznaka za visoko ločljivost. Pri Fujifilmu so sedaj namreč uspeli na isto površino spraviti kar 50% več fotodiod, kot pri tipalih SuperCCD tretje generacije.

Sony je uvidel, da proti konkurenci počasi zmanjkuje sape tudi njihovemu najbolje prodajanemu modelu srednjega cenovnega razreda DSC-S85 in tako so se v bitko z modeli, kakršni so Nikonov Coolpix 4500, Canonov Powershot G3 in Olympus C-5050, spustili z modelom DSC-V1. Ob tem pa je V-1 po velikosti primerljiv z velikostjo žepnih kompaktnih modelov, a se kljub temu ponaša s kakovostno optiko Carl Zeiss in štirikratnim optičnim zumom in tipalom ločljivosti pet milijonov pik. Na novost bo sicer potrebno počakati predvidoma do maja.

Pri Sonyju so z dvema novima modeloma razširili tudi svojo družino Mavico. Mavice pozamo predvsem zaradi nenavadnega izbora pomnilniških nosilcev in tudi novinca se v tem ne razlikujeta, saj uporabljata za zapisovanje slik majhne 3-palčne plošče CD-R. Mavica CD350 (s tipalom ločljivosti 3 miljona pik) in CD500 (s tipalom 5 milijonov pik) imata trikratno optično povečavo, pri čemer ima CD500 boljšo Carl-Zeiss optiko. CD350 uporablja tritočkovno samodejno ostrenje, medtem ko CD500 ostri s pomočjo petih točk. CD 500 ima še nekaj tehničnih >>biserov<< kot je lasersko hologramsko ostrenje, večpodročno merjenje svetlobe, ki uporablja 49 področji (matrika 7 × 7), nanj pa je mogoče priključiti tudi zunanjo bliskavico.

Pri Soynu niso pozanili niti na svojo serijo Cybershot, v kateri so predstavili štiri nove predstavnike: DSC-P32, DSC-P52, DSC-P72 in DSC-P92. Prvi trije imajo tipala ločljivosti tri milijona pik, razlikujejo pa se v objektivih, ki sega od fiksne goriščne razdalje, preko dvakratne optične povečave pri modelu P-52, do trikratne pri P-72. Prav takšno povečavo ima tudi P-92, le da zajema slike preko 5 milijonov svetlobnih elementov. Že aprila pa naj bi luč trga zagledala tudi dva kompaktna žepna modela DSC-P8 in DSC-P10, ki so jih prav tako predstavili na sejmu. Oba ponujata trikratno optično povečavo in tri oziroma pet milijonov pik ločljivosti tipala CCD, podpirala pa bosta tudi Sonyjeve pomnilniške kartice Memory Stick Pro.

Pentax izpopolnjuje svojo uspešno serijo žepnih kompaktnih modelov, ki so jih pričeli modeli 330 in 430. Najnovejši v tej seriji sta Optio 450 in Optio 550. Oba sta dobila boljši objektiv z večjo optično povečavo - ta je sedaj petkratna, ob tem pa sta opremljena s tipali ločljivosti štirih milijonov oziroma pet milijonov pik. Sicer se držita kompaktne žepne zasnove, ki so jo utemeljili pri predhodnikih, tako da se tudi novinca odlikujeta z majhnostjo in trdnostjo izdelave. Manj zahtevnim kupcem pa so ponudili Optio 33L, nekoliko manj zmogljiv in trden aparat, ki se ponaša s tipalom ločljivosti treh milijonov pik in objektivom s trikratno optično povečavo.

Pomudimo se še pri Minolti, ki je še dodatno zmanjšala svoj že itak majhni Dimage Xi in ga nadomestila z modelom Dimage Xt, ki je sicer tehnično zelo podoben predhodniku. Spremembe je doživel tudi upravljalni del, dobil pa je tudi nekaj zanimivih dodatnih možnosti - lahko ga npr. uporabljamo kot spletno videokonferenčno kamero, če ga z računalnikom povežemo preko vmesnika USB. Naslednika pa je dobil tudi Dimage F100, ki ga nadomešča F200. Tudi pri tem so predvsem izboljšali ohišje (ki ima sedaj predvsem več zaščitne gume) ter upravljalni del, spremembe pa je doživela tudi elektronika, predvsem ostrenje naj bi bilo sedaj natančnejše in hitrejše. Niso pa pozabili niti na manj zahtevne, njim je namenjen Dimage E223, preprost digitalni fotoaparat z ločljivostjo 2 miljona pik, ki ponuja tudi trikratno optično povečavo.

Vse v vsemu je letošnji PMA dober odraz stanja na trgu digitalne fotografije, saj se le redkokateri izdelek (predvsem nižjega cenovnega razreda) obdrži na tržišču dlje kot nekaj mesecev. Novi modeli sicer le redko prinesejo drastične spremembe glede na predhodnike, a je napredek kljub temu očiten in konstanten. Konkurenčni boj pa je neizprosen.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji