Objavljeno: 22.3.2012

Fotografiranje okoli vogala

Znanstveniki znamenite univerze MIT (Massachusetts Institute of Technology) so obelodanili novo pogruntavščino - posebno video kamero, ki s pomočjo laserjev lahko rekonstruira posnetke predmetov, tudi kadar so ti skriti za oviro. Ideja je razmeroma preprosta, vendar zahteva precej zmogljive elektronike in optike.

Sistem najprej s posebnim laserjem izstreli laser na sosednji zid oziroma drugo površino, od katerega se delci svetlobe razpršijo po prostoru, s tem pa tudi do predmetov, ki so skriti za oviro iz stališča opazovalca. Svetlobni žarki se nato od predmeta odbijejo in v zelo kratkem času pridejo do opazovalca.

V tem primeru je to ultra občutljiva video kamera, ki zna meriti čase in položaj odbitih delcev laserskega žarka. Ločljivost je neverjetna, saj ima kamera reakcijski čas 2 pikosekunde, kar pomeni, da zazna premike na nivoju 0,6 milimetra. Zbrane informacije nato posredujejo na računalnik, kjer s pomočjo posebnega programa rekonstruirajo obris predmeta za oviro.

Trenutno celoten proces traja več minut, vendar znanstveniki stremijo k temu, da bi nekoč vse skupaj naredili prej kot v desetih sekundah. Uporaba bo seveda najprej na vojaškem področju.

http://web.mit.edu/newsoffice/2012/camera-sees-around-corners-0321.html

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji