Objavljeno: 1.9.2002

FreeBSD lovi Linux

Operacijski sistem FreeBSD je že dolgo poznan po stabilnosti, varnosti in zmogljivosti, kot tudi po močni podpori razvijalcev. V zadnjem času pa je vidno zaostal za Linuxom, ki je uspel zagotoviti veliko komercialnih programov in programov z odprto kodo. Podjetja zaskrbljena zaradi pomanjkanja razvojnih orodij ali uporabniških programov za FreeBSD so lahko sedaj brez skrbi. Projekt FreeBSD ima namreč namen zagotoviti skoraj 7000 različnih rešitev za razvijalce in končne uporabnike.

Izid nove različice FreeBSD 5.0 je tempiran za november, obljublja pa številne nove dodatke in izboljšave. Večina izboljšav je namenjena večji varnosti, boljši podpori strojne opreme in razvojnim orodjem, je pa tudi nekaj ključnih izboljšav v samem jedru. Operacijski sistem sedaj omogoča lažji priklop novih naprav, novi LOMAC (Low-watermark Mandatory Access Control) pa je bil dodan da zaščiti procese in podatke pred vdori, zlorabami in zagonu nevarnih programov.

FreeBSD 5.0 bo dobil podporo dodatni strojni opremi, kot so novi omrežni in SCSI vmesniki, ter podporo za simetrično procesiranje. Na FreeBSD bo mogoče namestiti tudi program za navidezne računalnike VMWare za gostitev drugih operacijski sistemov in programov. NFS (Network File System) in Samba se sedaj lahko zaženeta med zagonom sistema, TCP/IP pa je sedaj bolje podprt in omogoča večje število hkratnih povezav.

Razvijalci imajo na voljo več novih orodij. Programerji v javi bodo našli zadnje orodja JDK in IDE (Integrated Development Enviroments) kot sta strežnika Forte in JBoss strežnik. Na voljo je tudi več urejevalnikov kot npr. Emacs ter Vim in podatkovne baze kot sta MySQL in PostgreSQL.

Vključenih je tudi več programov namenjenih končnim uporabnikom. Na voljo bo OpenOffice za izdelavo in izmenjavo dokumentov z ostalimi uporabniki, ki uporabljajo MS Office v okolju Windows. Vključenih je tudi več odjemalcev za elektronsko pošto in brskalnikov, na primer Mozilla. Novi različici grafičnih vmesnikov GNOME 2 in KDE 3.0 sta ravno tako predelani za FreeBSD 5.0.

Področje z največ novostmi je verjetno varnost. Razvijalci FreeBSD so namenili veliko pozornosti, da zagotovijo varno izvajanje programov. Nekatere izboljšave vključujejo popravke za OpenSSH in TCP SYN. Dodana je tudi podpora za PAM (Pluggable Authentication Modules), ki podpira integracijo različnih sistemov avtentikacije kot so Kerberos in pametne kartice Smartcard.

http://www.freebsd.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji