Objavljeno: 10.10.2002

FRI nima prostora

Na Fakulteti za računalništvo in informatiko je dekan Saša Divjak s sodelavci na novinarski konferenci predstavil prostorsko problematiko fakultete. Zaradi premalo prostora je fakulteta zadnja leta kljub naraščanju zanimanja za študij računalništva prisiljena zavrniti do 300 potencialnih študentov - polovico prijavljenih.

Načrti za novo stavbo predvidevajo, da naj bi se gradila - skupaj s stavbo za fakulteto za kemijsko tehnologijo - v okvirih nastajajočega tehnološkega parka. Po grobih ocenah naj bi stala gradnja štiri milijarde tolarjev. To je sicer velika vsota in zaenkrat od države še nimajo zagotovil, da jo bodo dobili. To je morda tudi največje vprašanje, ki si ga vsaj implicitno zastavljajo vodilni na FRI: ali se država zaveda, kako pomembna je informatika za razvoj družbe in gospodarstva?

Na FRI vsekakor menijo, da kljub recesiji v zadnjih letih in neuspehu nekaterih računalniških podjetij, v prihodnosti lahko pričakujemo kvečjemu še večje potrebe po visoko usposobljenem kadru v informatiki. Po njihovem mnenju je od tri- do petkrat premalo diplomantov s tega področja, da bi pokrili vse potrebe. Tudi zato bodo kljub prostorskim stiskam uvedli izredni študij, na katerega bodo lahko vpisali okoli 45 študentov. Za boljše izkoriščanje prostorov in za povečanje števila diplomantov pa bodo tudi skrajšali redni študij s sedanjih 9 semestrov na štiri leta.

http://www.fri.uni-lj.si/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji