Objavljeno: 27.6.2011

FTC odpira uradno preiskavo proti Googlu

Google je prejel obvestilo ameriške zvezne trgovinske komisije (FTC), s katerim so oznanil začetek uradne preiskave zaradi domnevnih zlorab v poslovanju. Google je potrdil, da je uradno v preiskavi, vendar za zdaj še ni znano, katere naj bi bile domnevne kršitve predmet obravnave. Poznavalci menijo, da sta možnosti dve: preiskava zaradi monopolnega ravnanja glede iskalnika in ostalih stvari, ki so s tem povezane (vključno s spletnim oglaševanjem) oziroma kršitve glede zaščite potrošnikovih pravic.

Najverjetneje je, da bodo Google preiskovali zaradi iskalnika. Spomnimo se, da lani Evropska komisija lani podala podobno prijavo zaradi početja družbe na Evropskih trgih. Zdaj se, kot kaže, nekaj podobnega dogaja tudi v ZDA. V prid preiskave kaže tudi podatek, da so ameriški zakonodajalci že pred časom začeli opazovati poslovno prakso družbe in leta 2008 pravzaprav blokirali potencialni dogovor med Googlom in Yahoojem.

V ozadju dogajanja naj bi bili lobisti, ki prihajajo tudi iz Microsoftovega tabora. Microsoft je med tem s svojim iskalnikom Bing požel predvsem v ZDA kar nekaj uspeha, želijo pa si še več. Microsoft je bil sicer leta 2002 obsojen zaradi kršitve monopolnega ravnanja, ukrepi, ki jih je naložilo pravosodno ministrstvo pa so nehali veljati ravno v letošnjem maju.

http://www.google.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji