Objavljeno: 27.7.2009

Fujifilm ponuja 3D fotografije in filme brez uporabe očal

Podjetje Fujifilm je najavilo novo tehnologijo zajema fotografij in video posnetkov, poimenovano FinePix Real 3D System. Tridimenzionalni sistem zajema uporabnikom omogoča ogled 3D-vsebin brez uporabe posebnih 3D-očal.

Fujifilmov sistem je sestavljen iz 3D digitalnega fotoaparata FinePix Real 3D W1 ter 3D predvajalnika filmov in fotografij FinePix Real 3D V1, podjetje pa se s partnerji že dogovarja za pripravo sistema izpisa 3D-fotografij, ki bi dopolnil t. i. 3D uporabniško izkušnjo.

Fotoaparat FinePix Real 3D W1 je opremljen z novo razvitim sistemom Real 3D Lens System. Za doseganje naravnih, 3D-posnetkov, so morali inženirji fotografijo sestaviti iz dveh posnetkov, zato ne čudi, da ima fotoaprat vgrajena dva objektiva. Po zajemu posnetkov večino dela prevzame slikovni procesor, ki sinhronizira podatke iz obeh objektivov ter CCD-senzorjev in jih zlepi v fotografijo s 3D-učinki. Zaslon aparata, ki zna prikazati 3D in 2D posnetke so pri Fujifilmu razvili sami, inženirjem pa je uspel še en podvig: kljub zahtevnemu usklajevanju dela obeh objektivov so dosegli možnost 3-kratne optične povečave, za nameček pa so vso tehnologijo uspeli vgraditi v kompakten fotoaparat.

Prikazu 3D-fotografij in video posnetkov je namenjen predvajalnik FinePix Real 3D V1, ki se lahko pohvali s 3D/2D-zaslonom diagonale 20 cm in ločljivosti 800 x 600 točk. Gre za malce predelan digitalni foto okvir, ki premore 20 prednastavljenih načinov predvajanja vsebin, ki jih zna brati s pomnilniških kartic SD ali pa medijev/računlanikov, povezanih preko USB-vmesnika. Fujifilm bo svoje 3D novotarije ponudil kupcem septembra, takrat pa bodo znane tudi prodajne cene, ki bodo odločale o uspehu 3D-fotografije.

www.fujifilm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji