Objavljeno: 28.9.2008

FujiFilm pripravlja 3D fotografijo

Japonsko podjetje FujiFilm je najavilo radikalno novo smer razvoja digitalnih fotoaparatov, s katero bomo dobili možnost slikanja, snemanja video posnetkov in celo tiskanja v treh dimenzijah. Sistem, ki so ga poimenovali FinePix Real 3D temelji na slikanju oziroma snemanju posnetkov z dvema objektivoma in tipaloma, ki informacije zajameta tako rekoč sočasno (natančnost na nivoju tisočinke sekunde). Zaradi velike količine podatkov ter potrebe za sinhronizirano nastavljanje objektivov so razvili poseben procesor imenovan RP (Real Photo) Processor 3D, ki zagotavlja optimalno nastavljanje kamer za tako imenovane stereoskopske posnetke. Seveda pa lahko tak fotoaparat uporabljamo tudi za povsem navadne 2D posnetke.

FujiFilm pa se ni ustavil samo pri načinu zajemanja steroskopskih posnetkov, temveč razvija tudi inovativne izdelke za prikaz in tiskanje tridimenzionalnih posnetkov. V ta namen so razvili poseben 2,8-palčni zaslon LCD, ki bo vgrajen v fotoaparat in bo zaradi ločenega prikaza za levo in desno okoli znal prikazati posnetek v treh dimenzijah brez uporabe posebnih polarizacijskih očal. V pripravi imajo tudi večji, 8,4-palčni zaslon, ki bo služil kot priložnostni 3D foto okvir imenovan FinePix Real 3D Photo Frame.

Za popolno izkušnjo v 3D fotografijah povrh vsega pripravljajo poseben tiskalni postopek, ki bo omogočal tiskanje 3D fotografij na poseben medij, prevlečen s posebnimi mikro lečami, ki bodo spreminjale prikaz vsebine glede na zorni kot opazovalca. Po sedanjih informacijah naj bi FujiFilm svoj revolucionaren sistem izpopolnil do konca naslednjega leta, obljubljajo pa, da bodo nove tehnologije deležni tudi potrošniki, ne samo profesionalci.

http://www.fujifilm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji