Objavljeno: 15.10.2001

Fujitsu Siemens Computers predstavil nove izdelke in uspešno poslovanje

Največji evropski proizvajalec računalnikov, Fujitsu Siemens Computers je oktobra v svoji tovarni v nemškem Augsburgu pripravil predstavitev novih rešitev, izdelkov in načrt nadaljnje poti v informacijski tehnologiji. Fujitsu Siemens Computers (FSC) je nastal pred dvema letoma z združitvijo oddelkov za proizvodnjo računalnikov nemškega elektronskega giganta Siemens in evropske podružnice japonskega informacijskega podjetja Fujitsu, ki imata v FSC vsak polovičen delež. FSC sodi med pet največjih proizvajalcev računalnikov in računalniške opreme na svetu, pri čemer na matičnem, evropskem tržišču dosegajo vodilno vlogo na nekaterih segmentih. FSC ponuja izjemno širok spekter izdelkov, od osebnih računalnikov in notesnikov, do delovnih postaj, strežnikov na Unix in Intel platformah, osrednjih računalnikov in pomnilniških sistemov. Na letošnji prireditvi, imenovani October FESTival, so poleg novih generacij izdelkov predstavili tudi križanca med ročnim računalnikom in telefonom GSM ter rešitev za povezovanje strežnikov v gruče.

Dogodek so predstavniki podjetja uporabili tudi za predstavitev poslovnih rezultatov, ki so v nasprotju s svetovnimi in evropskimi trendi pozitivni. Medtem, ko je celotna računalniška industrija v zadnjem letu zabeležila osem odstotni padec, so pri FSC zabeležili le minimalen padec prihodka, ki je tako znašal 2,5 milijarde evrov. Večina prihodka in rasti izvira iz dražjih segmentov, kot so zmogljivi strežniki, notesniki, storitve in še posebej pomnilniški sistemi, kjer so zabeležili kar 155 odstotno rast. Po mnenju uprave bi lahko bili prihodki sicer nekoliko višji, vendar so se odločili, da se ne bodo vključili v škodljivo cenovno vojno na področju osebnih računalnikov za domače uporabnike.

Čeprav pri FSC še razvijajo prve modele ročnih računalnikov, ki bodo temeljili na Microsoftovem operacijskem sistemu PocketPC, so že poslali na tržišče SX 45, ki je kombinacija med ročnim računalnikom in telefonom GSM. SX 45 je soliden izdelek, ki ga poganja procesor MIPS s taktom 150 MHz, zaslon z ločljivostjo 240 x 320 je barven, vključenega je 16 MB pomnilnika ROM in 32 MB pomnilnika RAM, vsebuje pa tudi razširitveno mesto za pomnilniške kartice MultiMedia Card ali CompactFlash. V začetku naslednjega leta bo na voljo tudi različica, ki bo podpirala GPRS.

FSC močneje kot doslej nastopa na področje povezovanja strežnikov v gruče z rešitvijo Primecluster, ki je plod sodelovanja z japonskim matičnim podjetjem Fujitsu, oziroma njegovimi področnimi oddelki v Vzhodni Aziji in ZDA. Primecluster bo na voljo v različicah s Sunovimi procesorji SPARC in operacijskim sistemom Solaris ter Intelovimi procesorji in operacijskim sistemom Linux, oba sistema pa bosta lahko delovala znotraj iste gruče.

Poleg teh dveh napovedi, so pri FSC predstavili tudi nove modele skoraj vseh izdelkov in poudarili, da se bodo bolj posvečali Linuxu, ki bo tako na voljo v skoraj vseh računalnikih FSC, ki temeljijo na Intelovi platformi, od delovnih postaj Celsius, do osebnih računalnikov za domačo rabo Scenic.

http://www.fujitsu-siemens.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji