Objavljeno: 4.11.2004

Gartner ITxpo jesen 2004

Gartner je na konferenci ITxpo spregovoril o svojih pogledih na prihodnost uporabe IT tehnologije, zlasti v luči vse večjih in hitrejših sprememb poslovanja podjetij. Analitiki družbe Gartner menijo, da morajo proizvajalci poslovnih informacijskih sistemov spremeniti svojo ponudbo in izdelke razgraditi na manjše sestavne dele, ki jih bo mogoče predvsem hitreje implementirati. Podjetja namreč danes nimajo več časa, da bi čakala na rezultate uvajanja velikih in kompleksnih informacijskih sistemov, saj se pogosto zgodi, da se celo že med samo implementacijo spremeni strategija podjetja, s tem pa tudi cilj informacijske prenove.

Gartner poziva proizvajalce k hitrejši implementaciji izdelkov s podporo za storitveno usmerjene arhitekture (SOA; service oriented architecture), s katerimi bi posamezni moduli enostavno komunicirali med sabo, pa tudi med izdelki drugih proizvajalcev. S tem bodo podjetja dobila možnost hitrejših prilagoditev izdelkov, ki jih lahko izberejo za točno določene naloge. Trenutne rešitve na trgu pa tovrstne sisteme še ne podpirajo v zadostni meri.

Taka usmeritev razvoja informacijskih sistemov bo imela velike posledice tudi za interne IT službe v podjetjih, ki bodo morala znati pravilno povezovati posamezne gradnike in jih usklajevati s poslovnimi procesi v podjetjih. Spremeniti se bo moralo tudi razmišljanje o načinu implementacij IT sistemov v podjetjih, kjer se podjetja organizacijsko vse bolj povezujejo oddelke na horizontalnem nivoju, medtem ko so IT rešitve večinoma bolj povezane po vertikalni smeri v posameznih oddelkih.

Spremenila se bo tudi vloga IT direktorjev (CIO), ki bodo v prihodnje imeli v podjetjih manjšo vlogo, saj bodo odločitve o vodenju informacijskih sistemov prevzeli v dobršni meri drugi direktorji posameznih poslovnih procesov (finance, proizvodnja, logistika,...), s čimer bo zagotovljeno boljše povezovanje s samimi procesi v podjetju, na pravem mestu pa bo tudi postavljena odgovornost za uspešnost informacijskih projektov. Vodje IT oddelkov pa bodo skrbeli predvsem za izvajanje storitev, tako interno, kot tudi glede usklajevanja zunanjih ponudnikov.

Kajti v bodoče se bo spremenilo tudi dojemanje in pomen podatkovnih centov. Ti v primerjavi z drugimi računalniškimi potrebami izgubljajo svojo dominantno vlogo. Številne uprave podjetij na informacijske sisteme gledajo vse bolj kot na storitve, ki jih lahko zgradijo sami, pa tudi najamejo od zunaj. S tem ko se teža skrbi za procese in informacijske podpore seli iz IT oddelkov, je precej lažje sprejemati odločitve o notranjem ali zunanjem izvajanju storitev, denimo infrastrukturne podpore.

Podatkovni centri pa dobivajo manjšo vlogo tudi s strani ponudnikov strojne in programske opreme. Gartner ocenjuje, da bo do leta 2013 na svetu okoli 200 milijard delujočih procesorjev, od tega bo le zelo majhen del uporabljen v podatkovnih centrih. Prodaja pomnilniških sistemov denimo, bo imela vedno večjo vlogo na področju izdelkov za domačo rabo, saj bo večina diskov v prihodnje v elektronskih napravah, ki niso računalniki v ožjem pomenu besede.

Zaradi sprememb v zasnovi računalniških sistemov pa se bo moralo spremeniti še eno pomembno področje - licenčni modeli za programsko opremo. Sedanji modeli, ki so vezani predvsem na število procesorjev, v prihodnje ne bodo več smiselni. Glede na usmeritev v storitvene arhitekture pa bodo proizvajalci morali najti nove načine licenciranja, sicer bodo doživeli padec interesa strank, zlasti podjetij, ki so zdaj bila "molzne krave" za licenčne pogodbe vseh vrst.

Da razmere na področju programske opreme niso rožnate, kaže ocena Gartnerja, da bo prodaja v Zahodni Evropi letos precej nižja, kot lani in tudi kot drugod po svetu. Za leto 2004 tako napovedujejo 3,8% padec, za drugo leto pa rast komaj okoli 2% proti 5% in več na drugih delih sveta.

http://www.gartner.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji