Objavljeno: 7.11.2003

Gartner ocenjuje tehnologije

Strokovnjaki družbe Gartner so na letni konferenci v Cannesu med drugim spregovorilo o tem, katere tehnologije so tiste, o katerih bi vodje IT oddelkov morali razmišljati takoj in pri katerih je bolje počakati na prihodnost. Med tistimi vročimi tehnologijami, ki so jih pri Gartnerju ohladili so med drugim omrežja IPv6, mobilna telefonija tretje generacije (G3) in 64-bitno računalništvo na namizju.

Razlog so povsod drugačni, vendar je sporočilo skupno: počakajte na to, da tehnologija dozori. IPv6 je tako še vedno razmeroma draga in za zdaj zgolj v domeni operaterjev in ponudnikov hrbteničnih storitev. 64-bitno računalništvo na namizju je prav tako prezgodnje, saj programi, ki bi jo vrednotili, še ne obstajajo. Najbolj kritični pa so bili analitiki Gartnerja nad telefonijo G3. Tehnologija je draga in nedorečena, zaradi tega predstavlja med drugim lahko resno nevarnost na področju varovanja podatkov, saj en sam izgubljeni >>pametni<< telefone lahko razkrije številne dragocene podatke podjetij.

Seveda pa so pri Gartnerju spregovorili tudi o stvareh, ki bi zaslužile večjo pozornost strokovnjakov IT. Na prvem mestu so to navidezna zasebna omrežja (VPN), ki prinašajo varno mobilno računalništvo v roke uporabnikov, kot tudi zniževanje stroškov pri povezavah WAN. Pri Gartnerju prav tako menijo, da je čas za implementacijo brezžičnih omrežij Wi-Fi. Tehnologija je dozorela, predvsem pa je privlačna, zato jo marsikje uporabljajo tudi brez dovoljenja informacijskih centrov v podjetjih. Po Garnerju je bolj tehnologijo sprejeti, kot pa gasiti (varnostne) požare.

Čas je primeren tudi za nakup novih osebnih računalnikov. Konkurenca je zelo znižala cene, novi računalniki pa za podjetja lahko predstavljajo dobro osnovo za dolgoročno zniževanje stroškov in naslova vzdrževanja. Računalniki starejši od treh let namreč predstavljajo veliko nevarnost za nadzor stroškov, saj se pogosteje kvarijo in jih je težje podpirati. Pozitivne ocene Gartnerja je bila deležna tudi virtualizacija pomnilniških in strežniških sistemov, čeprav pri Gartnerju opozarjajo, da bi morali pri tej smeri razvoja govoriti v kontekstu namizja, kjer pa nekateri elementi še manjkajo.

http://www.gartner.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji