Objavljeno: 26.9.2001

Gartner odsvetuje uporabo Microsoftovega spletnega strežnika

Podjetje za tržne analize in svetovanje Gartner Group svetuje, da podjetja razmislijo o zamenjavi Microsoftovega spletnega strežnik IIS z bolj zanesljivimi izdelki. Priporočilo so podali po analizi napada črva Nimda, ki je prizadel podjetja s strežniki IIS na enak način, kot pred njim virus Code Red. Pri Gartnerju menijo, da ima strežnik IIS previsoke stroške lastništva, upravitelji pa le s težavo sledijo pogostim popravkom in nasvetom, kako težave strežnika odpraviti.

Toda nekateri strokovnjaki za varnost menijo, da Gartnerjev nasvet nepotreben in lahko tako ravnanje prinese celo nove težave. Graham Cluley iz podjetja Sophos, proizvajalca protivirusnih orodja, meni, da je bi zamenjava strežnikov prinesla še večjo zmedo in stroške kot popravljanje varnostnih mehanizmov strežnikov IIS.

Pri Gartnerju menijo, da strežniki iPlanet in Apache predstavljao trenutno varnejšo alternativo, ob tem pa predvidevajo, da bo Microsoft uspel zagotoviti ustrezen nivo zaščite in stabilnost izdelka šele proti koncu naslednjega leta. Tedaj na bi predvidoma uspeli narediti povsem novo različico. Čeprav tudi drugi strežniki za varnost delovanja potrebujejo osvežitve in popravke so precej manj občutljivi, pa tudi manjkrat tarča napadov. Najbrž pa se lahko to ob večji priljubljenost hitro spremeni. Strokovnjaki namreč zagotavljajo, da je Microsoftov strežnik tolikokrat napaden zaradi priljubljenost, ne pa zaradi tega, ker je toliko manj varen.

http://www.gartner.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji