Objavljeno: 5.4.2004

Gartner Symposium: konvergenca upravljanja vsebin

Strokovnjaki družbe Gartner so na letnem srečanju Symposium/ITxpo 2004 spregovorili o ključnih spremembah v IT, ki bodo zaznamovale prihajajoča leta. V ospredju je nastanek nove skupine orodij, ki ji pri Gartnerju pravijo Smart Enterprise Suite (SES), združujejo pa dosedanje izdelke s področja upravljanja vsebin, skupinskega dela in sodelovanja in poslovnih dveri. Pri Gartnerju menijo, da bo prav ta skupina orodij v prihodnjih letih močno vplivala na konkurenčnost podjetij zaradi boljšega obvladovanja informacij in komunikacij v podjetjih ter med poslovnimi partnerji. Analitiki celo menijo, da bo za podjetja zelo pomembna hitra vpeljava tovrstnih orodij, sicer lahko pričakujejo vse večji zaostanek za agresivnejšimi tekmeci.

Na konferenci je bilo tudi precej govora o outsourcingu kot procesu, ki je povsem preplavil zlasti ameriške korporacije. V časih, ko v ZDA vlada veliko nelagodje zaradi zmanjševanja delovnih mest na račun outsourcinga IT v oddaljene dežele s cenejšo, a strokovno podkovano delovno silo, pri Gartnerju poudarjajo, da je edina rešitev za obstoječe IT službe izdelava strateških načrtov za dosego večje konkurenčnosti. Notranje IT službe morajo tako vodstvom podjetij dokazati svojo konkurenčno prednost in prednosti pred bolj agresivnimi ponudniki. Toda po drugi strani pri Gartnerju poudarjajo, da umetno omejevanje (na primer s posegom vlade) priložnosti za outsourcing zagotovo ne bi dalo želenih rezultatov.

Poleg poslovnih procesov so bile na konferenci v ospredju tudi tehnologije. Gartner je še posebej izpostavil pomnilniške sistem zasnovane na tehnologijah ATA in iSCSI kot vzhajajoče zvezde za učinkovitejšo hrambo podatkov. Oba tipa izdelkov sta dokazala vsak na svojem področju, da sta pripravljena za hrambo podatkov tudi v najbolj zahtevnih okoljih, predvsem pa v sistemih za obvladovanje življenjskega cikla podatkov. Zlasti diski ATA so pokazali, da so odlična alternativa za cenejšo hrambo podatkov v sistemih HSM.

http://www.gartner.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji