Objavljeno: 22.3.2006

Gartnerjeve napovedi za naslednjih 10 let

Gartner je na sejmu CeBit predstavil svoj scenarij razvoja informacijske tehnologije v naslednjih desetih letih, ki so ga povzeli v povzeli v osmih trendih, združenih v štiri pare. Garner meni, da bodo v prihodnjih letih It svet zaznamovali čedalje večje spreminjanje rešitev in storitev v potrošne dobrine z nizko ceno in dodano vrednostjo za proizvajalce, razvoj tera-arhitektur in virtualizacije, novi poslovni modeli za razvoj, nakup in dobavo ter delovanje v skupnostih in skupinskem okolju. Zaradi tega Garner napoveduje velike spremembe v odnosih med velikimi podjetji in potrošniki ter med dobavitelji in strankami, ne glede na velikost in dejavnost.

V ospredju bodo sposobnost hitrega prilagajanja spreminjajočim se razmeram in novim poslovnim modelom. Spletno poslovanje in tehnologije, ki uporabljajo učinkovito komunikacijsko infrastrukturo bodo spremenile tako način prodaje, kot nakupa izdelkov in storitev, zato Gartner opozarja, da bo večina današnjih rešitve in storitev doživela transformacijo v potrošne dobrine z nizko dodano vrednostjo. Zaradi tega pa bodo potrebne učinkovite programske rešitve za podporo novim načinom poslovanja, za kar bodo potrebne bistveno večje baze podatkov, kot danes. Stregli pa jih bodo razmeroma majhni gradniki povezani v gruče in farme strežnikov, kjer bo na tisoče, tudi geografsko razpršenih sistemov.

Učinkovitost izvajanja teh storitev bo v veliki meri odvisna in tesno povezana z virtualizacijo opreme na vseh ravneh (strežniki, pomnilniški sistemi, komunikacije, aplikacije). Novi poslovni modeli, zlasti na področju prodaje programske opreme bodo močno spremenili način, kako uporabljamo tehnologijo, saj se časi monolitskih aplikacij končujejo. Namesto tega bo prevladoval model nakupa storitev na zahtevo, informacijski sistemi v posameznih podjetjih pa bodo prilagodljive strukture povezanih storitev zunanjih ponudnikov storitev.

Tak način ponujanja programskih rešitev bo tudi bistveno spremenil način prodaje in dostave stroitev, kar bo spremenilo način poslovanja ponudnikov storitev. Gartner tudi meni, da bodo v bodoče večji pomen dobile storitve, ki omogočajo učinkovito poslovanje v delovnih skupinah, vendar bo tu veliko izzivov, kako delovanje takih skupin nadzorovati in na koncu s takim delovanjem, ki bo preseglo meje samih podjetij, na koncu ustvariti prihodek.

www.gartner.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji