Objavljeno: 12.5.2006

Gartnerjeve napovedi za outsourcing

Podjetje Gartner je v raziskavi trga zunanjega izvajanja storitev (outsourcingu) IT ugotovilo, da se promet na tem segmentu storitev še naprej povečuje, vendar se velikost posameznih poslov obenem zmanjšuje. Očitno je obdobje, ko je bilo zunanje izvajanje storitev IT zgolj predmet velikih pogodb umika časom, ko bodo ponudniki in naročniki sklepali manjše pogodbe, a število teh bo bistveno večje, kot doslej. Število pogodb o zunanjem izvajanju storitev z vrednostjo nad milijardo dolarjev letno se je v letu 2005 zmanjšalo na 11 v primerjavi z 12 v letu 2004 in 16 v letu 2003. Sočasno celoten trg raste s stopnjo okoli 7,3% letno, pri čemer ocenjujejo, da je letna vrednost pogodb okoli 25,3 milijarde dolarjev, pri čemer še vedno več kot 50% poslov sodi med večje. Vrednost manjših pogodb je težje določiti, saj ponudniki in naročniki redko poročajo o njih.

Gartner tudi ugotavlja, da se različna področja in regije zunanjega izvajanja storitev razvijajo z različno hitrostjo. Uveljavljeno zunanje izvajanje storitev IT (ITO) denimo bo predvidoma raslo s stopnjo 5,1% v letu 2006, počasneje od manj razvitega zunanjega izvajanja celotnih poslovnih procesov (BPO), kjer bodo letos beležili rast v povprečju 8,7%. Evropa raste hitreje, kot ZDA, saj se je delež evropskega trga v celotnem trgu ITO povečal iz 25,9% v letu 2003 na 39,6% v letu 2005. V Evropi se promet zunanjega izvajanja storitev povečuje tudi za 50% letno, medtem ko je v ZDA v povprečju 30% rast. Obenem se skrajšuje tudi povprečno trajanje pogodb, kjer se je v treh letih zmanjšalo iz 6,2 na 5,3 let. Podjetja se namreč vse bolj pogosto odločajo za selektivno zunanje izvajanje storitev, ki jih sklepajo z različnimi izvajalci. Časi 10-letnih pogodb pa so kot kaže dokončno minili.

Največ izvajalcev storitev IT še naprej prihaja iz Indije, globalno pa na seznamu priljubljenih destinacij sledita Kitajska in Brazilija. Raziskava pa je pokazala, da se predvsem evropska podjetja vse bolj pogosto raje odločajo za zunanje izvajanje v bližnjih državah, kjer so kulturno in poslovno bližje naročnikom. Po vrstnem redu so za zunanje izvajanje storitev IT najbolj zanimive Češka, Madžarska, Irska, Latvija, Severna Irska, Poljska, Romunija, Rusija, Slovaška in Španija.

http://www.gartner.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji