Objavljeno: 7.7.2003

Glasnik digitalne dobe -- Olympus E-1

Pri Olympusu že pospešeno pripravljajo E-1, prvi digitalni fotoaparat z namenskimi zamenljivimi objektivi in posebej zasnovanim sistemom za zajem slike, ki je prilagojen digitalni tehniki. Olympus je tehnologijo zasnoval v sodelovanju s Kodakom.

Nova vrsta izdelkov - >>E System<< - bo sprva vsebovala digitalni fotoaparat E-1 s Kodakovim tipalom CCD z ločljivostjo 5 milijonov pik, na ohišju pa bo tudi ustrezna oznaka >>4/3<<, kar pomeni skladnost z novim >>digitalnim<< standardom za objektive in bliskavice, ki sta ga zastavila Kodak in Olympus v minulih treh letih. Gre za standard, ki naj bi omogočal zamenljive objektive in združljivost izdelkov različnih izdelovalcev.

Novi fotoaparat bo imel ohišje iz magnezijeve litine, sprva pa bodo na voljo štirje objektivi japonskega izdelovalca Zuiko, ki bodo manjši in lažji od tistih pri klasičnih fotoaparatih. Povezljivost bosta zagotavljala priključka USB 2.0 in firewire, občutljivost ISO pa bo nastavljiva od ISO 100 do ISO 800 ter celo ISO 1600 in ISO 3200 s posebno funkcijo ISO BOOST.

Še nekaj dodatnih poslastic - poleg standardnega barvnega prostora RGB bo fotoaparat omogočal uporabo zapisa Adobe RGB, kar naj bi zagotavljalo dodatne možnosti pri uporabi fotografij v Adobovih programih za pripravo gradiv za tisk. Opremljen bo s tremi procesorji za zajem in predvajanje slik, kar 128 MB predpomnilnika pa bo skrbelo za hitro snemanje - kar 12 zaporednih posnetkov s hitrostjo tri na sekundo, v vseh možnih zapisih (JPEG, TIFF ali RAW). Aparat bo imel vgrajeno vtičnico za kartice CompactFlash.

http://www.olympus.com

http://www.kodak.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji