Objavljeno: 23.6.2009

Globalni internet promet zgolj raste

Cisco je objavil rezultate svoje napovedi in metodologije indeksa vizualnih omrežij (VNI) do leta 2013 in ugotavlja, da uporaba širokopasovnih povezav in globalni promet omrežja IP naraščata z neverjetno hitrostjo. Pojavljajo se namreč nove oblike in razširjena uporaba interaktivnih medijev ter prava eksplozija video vsebin v različnih napravah. Do leta 2013 naj bi se internetni promet povečal kar za petkrat.

Ciscova napoved temelji na primerjavi podatkov, ki so jih dali potrošniki in ponudniki storitev povsod po svetu. Do leta 2013 naj bi letni globalni promet IP dosegel dve tretjini zetabajta (ali 667 eksabajtov). Mimogrede, za lažjo primerjavo – zetabajt je milijarda gigabajtov.

Gonilo rasti prometa bo predstavljal video, oziroma bolje rečeno vsota vseh oblik videa (TV, VoD, internetni video in pretakanje video vsebin v omrežjih P2P), ki bo presegla 90 odstotkov potrošniškega globalnega prometa IP. V omenjenem obdobju (2008-2013) naj bi se promet videokomunikacij (video prek neposrednega sporočanja, videoklici) povečal za desetkrat. Prav video naj bi tako iz prvega mesta po prometu izrinil izmenjavo datotek v P2P-omrežjih, ki je do sedaj kraljevala na t. i. lestvicah prometa. Pri Ciscu so mnenja, da bodo internetni ponudniki ter tudi posamezna gospodarstva sama poskrbela za ustrezno povečanje kapacitet transportnih omrežij in da močno povečanje prometa ne bo doseglo stopnje, ko bi se zaradi njega začela slabšati uporabnikova izkušnja (beri: upočasnil internet).

www.cisco.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji