Objavljeno: 6.5.2009

Gmail podpira BlackBerrye

Google je predstavil novo storitev, ki omogoča povezavo priljubljenega poštnega sistema Gmail s pametnimi telefoni BlackBerry. Nova storitev bo uporabnikom omogočala potisni način prenosa elektronskih sporočil na pametne telefone, tako kot je to danes mogoče narediti z drugimi poštnimi sistemi in telefoni podjetja RIM. Storitev bo med drugim vključena v različice Premier in Education pri storitvi Google Apps, s čimer Google daje jasno sporočilo, da z novimi storitvami cilja predvsem na poslovne uporabnike.

Za delovanje Gmaila s telefoni BlackBerry bodo morali uporabniki uporabljati strežnike BlackBerry Enterprise Server (BES), ki so sicer danes uporabljeni predvsem za povezavo s poštnimi strežniki Microsoft Exchange. Google je za ta strežnik razvil paket Google Apps Connector for BES, ki omogoča preusmeritev poštnih sporočil, koledarjev in imenikov iz računov Gmail.

Prva različica, ki bo v končni podobi na voljo julija, bo imela še nekaj omejitev, kot je zmožnost iskanja in prikaza sporočil v odjemalcu Blackberry le za zadnji mesec (sicer bo potrebo poseči po spletnem odjemalcu Gmail), prav tako pa je nekaj omejitev pri uporabi koledarjev. Toda Google namerava integracijo sčasoma izboljšati tudi s tesnejšim sodelovanjem s podjetjem RIM, ki bo po potrebi prilagodilo strežnik BES. En strežnik je dovolj za koli 250 uporabnikov elektronske pošte, načrtujejo pa tudi možnost, da bi sčasoma število uporabnikov na strežnik povečali (Exchange namreč lahko podpira tudi do 500 uporabnikov na sistem). Večje število uporabnikov lahko seveda podpremo z več strežniki.

http://www.google.com/apps/intl/en/business/mobile.html

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji