Objavljeno: 23.9.2002

Gneča pri strežniških rezinah

Trg strežniških rezin bo letos vreden le 120 milijonov dolarjev, v letu 2006 pa že 3,7 milijarde dolarjev, napovedujejo pri družbi IDC. Zato ni presenetljivo, da se vsi večji proizvajalci strežnikov preizkušajo tudi na tem trgu. Poleg najbolj znanih podjetij (IBM, Dell, Sun in HP) je eden od pionirjev in vodilnih ponudnikov strežniških rezin podjetje RLX pred kratkim predstavilo nov model ServerBlade 1200i, ki vsebuje procesor Pentium III s taktom 1,2GHz. RLX-ove strežniške rezine s procesorji Transmeta so tudi med najtanjšimi, saj jih v standardno omaro z višino 3U lahko stisnejo kar 24. Novi 1200i uporablja hitrejše, a energetsko požrešnejše čipe, zato jih bodo v standardno omaro lahko postavili le 12. Vsaka rezina lahko vsebuje dva diska z zmogljivostjo 60 GB in do 2 GB pomnilnika. ServerBlade 1200i z enim procesorjem in 256 MB pomnilnika bo imel začetno ceno 1529 dolarjev.

Svoj del kolača na trgu strežniških rezin bi si rad pridobil tudi Sun, ki se je odločil, da bodo tovrstni modeli manj zmogljivi - z enim ali največ dvema procesorjema. Na trgu je trenutno Sunov model V100, ki stane manj kot tisoč dolarjev, ena rezina pa meri približno devetkrat več od rekordno tankih RLX-ovih modelov. V100 je nekakšen prehoden model med navadnimi strežniki in strežniškimi rezinami, Sun pa se po debelini modelov želi izenačiti z RLX-om. Na ta trg je pred kratkim vstopil tudi Dell, ki bo jeseni ponudil model PowerEdge 1655mc s šestimi dvoprocesorskimi rezinami.

Eden od pionirjev na področju strežniških rezin je tudi HP, ki trenutno zmore stisniti do 20 manj zmogljivih modelov v standardno omaro. HP načrtuje razvoj zmogljivejših rezin z dvema ali štirimi procesorji, ki bodo zasedli več prostora. V omari, široki dobrih 26 cm, bo prostora za osem tovrstnih rezin.

Za strežniško ofenzivo je pripravljen tudi IBM s svojimi izdelki BladeCenter, ki bodo na voljo konec septembra. Njihove rezine bodo skoraj tako močne kot navadni strežniki, saj bodo vanje vgrajevali po dva procesorja Xeon s taktom 2,2 GHz, vsebovale pa bodo do 8 GB pomnilnika. IBM skupaj z Intelom pripravlja tudi nove aplikativne rešitve, s katerimi naj bi razširili funkcionalnost strežniških rezin. Te so doslej večinoma uporabljali za izvajanje manj zahtevnih operacij, IBM in Intel pa napovedujeta podporo strežniških rezin za poštne sisteme Microsoft Exchange ali Lotus domino, kakor tudi za izvajanje programov družb SAP in PeopleSoft.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji