Objavljeno: 15.4.2008

Google App Engine tudi na Amazonovem EC2

Bojazni, da bi aplikacije, razvite za Google App Engine (GAE) ostale za vedno zaklenjene na tej podlagi, so se hitro izkazale za neutemeljene.

Le v nekaj dneh je namreč Chris Anderson, razvijalec in soustanovitelj speltišča Grabb.it, prenesel vse potrebne programske knjižnice na Amazonovo konkurenčno ponudbo EC2 (Elastic Compute Cloud).

Razvijalci lahko uporabijo prilagojen razvojni komplet in že narejeno aplikacijo brez kakršnih koli sprememb prenesejo neposredno v EC2, namesto v GAE. S tem je bilo dokazano tudi, da je okolje za izvajanje tovrstnih aplikacij mogoče razmeroma hitro zagotoviti na kateri koli unixu podobni podlagi, verjetno pa tudi v Oknih.

Seveda pa je s tem zagotovljeno le gostovanje kode v pythonu. Poglavitna prednost aplikacije, nameščene v GAE, je izkoriščanje Googlove zmogljive infrastrukture. V EC2 so npr. Googlovi računi nadomeščeni s posnemovalnikom, prav tako pa ni na voljo zmogljiva podatkovna shramba, ki jo v GAE zagotablja Bigtable.

Vseeno je novica dobrodošla za vse, ki jih skrbni morebitno zaklepanje v lastniške programske knjižnice. Očitno je, da je Googlova poglavitna prednost predvsem zaledna infrastruktura, zato si lahko obetamo, da se bodo morali ostali ponudniki gostovanja aplikacij v spletu zdaj še bolj potruditi.

http://appdrop.com/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji