Objavljeno: 8.7.2009

Google Chrome OS [posodobljeno]

O tem, da Google pripravlja svoj operacijski sistem, se je šušljalo že dolgo. Nekako podobno, kot to, da pripravlja svoj spletni brskalnik. Zdaj so obe pobudi združili in najavili Google Chrome OS - nov operacijski sistem, namenjen predvsem lahkim prenosnikom (net- in smartbooks).

Jedro novega operacijskega sistema bo, kot je pri Googlu že običaj, temeljilo na Linuxu, ki pa bo prilagojen kar se da hitremu zagonu in čimprejšnjemu zagonu brskalnika, ki bo poglavitni uporabniški vmesnik in tudi izvajalno okolje za številne spletne aplikacije. Google bo na Linux dodal še povsem nov grafični podsistem in okenski upravnik, ki sta dve od bolečih točk sicer zelo zmogljivih distribucij tega sistema.

Google Chrome OS bo na voljo tako za sisteme x86, kot za sisteme s procesorji ARM. Podjetje se že dogovarja z različnimi partnerji, zato so že najavili prve izdelke z novim operacijskim sistemom, ki naj bi na prodajne police prispeli v začetku naslednjega leta.

Koda sistema bo popolnoma odprta, kar ni posebno presenečenje, saj so v primeru distribucije modifikacij Linuxa zaradi dovoljenja GPL k temu prisiljeni, brskalnik Chrome pa je skozi projekt Chromium že tako ali tako praktično popolnoma odprt.

Pri Googlu trdijo, da bodo tudi pri samem operacijskem sistemu, kot so to že storili pri brskalniku, popolnoma na novo zasnovali uporabniško izkušnjo in spodaj ležeče tehnologije, kot je npr. varnostni model in grafični podsistem. Nov sistem naj bi bil zato izjemno odziven, lahek in zelo varen.

Google Chrome OS sicer deli nekatere skupne točke s sistemom Android, vendar ni namenjen istim napravam. Špekulacije, da se Android prenaša tudi na lahke prenosnike, so tako uradno zanikane. Za lahke prenosnike in tudi namizne sisteme bo Google pripravil nov OS, najrazličnejšim pametnim telefonom pa bo še naprej služil Android. Seveda pa je zaradi njune odprte kode mogoče pričakovati tudi vse druge mogoče kombinacije. Vsekakor pa je pred nami zanimivo obdobje in končno bomo lahko videli, kaj nam Google lahko prinese tudi na standardno računalniško namizje.

[posodobljeno] Zaradi velikega zanimanja je Google objavil še nekaj odgovorov na pogosta vprašanja v zvezi z novim OS. Potrdili so, da bo OS odprtokoden in na voljo za brezplačno uporabo. Poleg tega so razkrili ključne partnerje pri projektu, ki so, med drugimi: Acer, Adobe, ASUS, Freescale, HP, Lenovo, Qualcomm in Texas Instruments. Ob tem so objavili tudi poziv razvijalcem, da se priključijo k razvoju, tudi skozi redno zaposlitev pri Googlu, več najdete na naslovu spodaj:

http://google-chrome-browser.com/google-chrome-os-faq

[posodobljeno] Zamenjali smo tudi sliko. Na prejšnji je bil res zaslonski posnetek gOS.

http://googleblog.blogspot.com/2009/07/introducing-google-chrome-os.html

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji