Objavljeno: 3.9.2008

Google Chrome

Bitka brskalnikov se očitno začenja znova, saj na sceno stopa najresnejši konkurent, ki lahko ogrozi tako Microsoftov Internet Explorer kot Mozillo Firefox. Naj vam predstavimo Google Chrome – novega prišleka med spletnimi brskalniki, ki med tovrstno programsko opremo uvaja nekaj pomenljivih novosti. Naj takoj omenimo, da Google Chrome že "s prve" zna slovensko.

Kiberščaki imamo septembra nov razlog za veselje, saj je Googlov prvi poskus napada na prestol spletnih brskalnikov precej posrečen. Brskalnik Chrome, ki trenutno deluje le na operacijskih sistemi Microsoft Windows (nič bati, glede na ekipo, ki jo ima Google na voljo, bodo prej ali slej na svoj račun prišli tudi uporabniki Mac OS ter Linux platform), je namreč skupek kode, ki deluje izjemno hitro, obenem pa je enostavna in pregledna.

Med poglavitnimi novostmi, ki jih novinec prinaša v segment spletnih brskalnikov, velja izpostaviti novo osnovo, ki za temelj brskalnika postavlja posamezen zavihek – ta se odpre kot ločen proces v operacijskem sistemu. V primeru težav uporabnik samo „ubije“ posamezen proces, ki posledično ne zruši celega brskalnika, temveč le problematično okno – in sprosti pomnilnik. Takšna konfiguracija omogoča tudi boljšo preglednost nad porabo sistemskih sredstev, saj uporabnik hitro vidi, katera stran (ali njen vtičnik) mu odžira več zmogljivosti računala.

Googlov danski oddelek programskih inženirjev je bil zadolžen za razvitje novega načina dela z javanskimi programčki in podobnimi vtičniki, ki so pri konkurenčnih brskalnikih poglavitni razlog za upočasnevanja delovanja in sesutja. Pogon, imenovan V8, vsaj po prvih vtisih deluje zgledno in zelo hitro. Hitrost je tudi odlika pri odpiranju HTML-vsebin, pri čemer so se pri Googlu zatekli k rešitvi WebKit, ki jo uporablja tudi Applov Safari (kar odkrito priznajo, da so dobre stvari obdržali).

Naši prvi preizkusi kažejo, da je brskalnik navdušujoče hiter in zelo uspešno rokuje z JavaScript in podobnimi vsebinami, nekaj težav mu zaenkrat povzročajo le še certifikati domačih bank, a to bodo bržkone snovalci v kratkem uredili.

Več podrobnosti in datoteka za prenos brskalnika Google Chrome se nahaja na spletni povezavi www.google.com/chrome.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji