Objavljeno: 23.8.2005

Google Desktop 2

Ko je Google lanskega oktobra javnosti predstavil svojo tehnologijo za iskanje podatkov na namiznih računalnikih je naletel na zelo spodbudne odzive uporabnikov. Le dva meseca za tem pa je Gartner poskrbel za negativno presenečenje z objavo raziskave, v kateri odsvetuje uporabo storitve Google Desktop v poslovnih okoljih. Po mnenju analitične hiše naj ne bi bila dovolj varna in primerna za tovrstno rabo. In morda je Google prav zaradi tega že predstavil precej spremenjeno drugo različico tehnologije, ki je za zdaj še v razvojni stopnji beta.

Googlovo namizje druge generacije je precej več kot samo iskalnik podatkov, shranjenih na računalniku. Njegova glavna novost je stranski pult, ki ga sestavlja več vtičnikov. Eden izmed njih prikazuje sveže novice s pomočjo tehnologije Google News, drugi najnovejšo elektronsko pošto, tudi iz poštnega sistema Gmail, spet tretji novice iz različnih dovodov RSS in Atom. Na voljo so še vtičniki za prikaz vremena, naključnih slik in cen delnic, pa tudi Scratch Pad za zapiske in Quick View za hiter dostop do pogosto uporabljanih datotek in spletnih strani. Iskalnike lahko razvijemo in dodajamo tudi sami, na spletu pa jih lahko najdemo in jih namestimo še več.

Prav posebno mesto v stranskem pultu pa pripada vtičniku Quick Find, ki je namenjen iskanju spletnih strani in hitremu zagonu programov, kot ga poznamo iz okolja Linux. Prav tako omogoča tudi iskanje lokalnih datotek in uporabo iskalnikov Google Images, Groups, Froogle, Local ter News. Še naprej je moč iskati tudi preko spletnega vmesnika, uporabimo pa lahko tudi iskalno polje v opravilni vrstici ali njegovo lebdečo različico. Slednjo lahko poljubno premikamo po namizju in vedno ostane nad vsemi okni.

Posebne podpore je odslej deležen Outlook, v katerega se vgradi posebna orodna vrstica za iskanje po elektronski pošti, sicer pa lahko iščemo tudi po naslovih, koledarju, opravilih, beležkah in dnevniku v Outlooku. Tako kot stranski pult lahko nadgradimo tudi iskalnik, da išče po dodatnih vrstah datotek. Še posebej zanimiv dodatek omogoča iskanje po najrazličnejših arhivih.

http://desktop.google.com

http://desktop.google.com/plugins

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji