Objavljeno: 14.3.2005

Google Desktop dokončan

Googlov Desktop je že ob predstavitvi razvojne različice povzročil manjšo revolucijo v načinu in učinkovitosti iskanja podatkov na diskih osebnih računalnikov. Nenazadnje tudi zato, ker so konkurenti hitro splavili množico podobnih sistemov (Microsoft, Yahoo, AOL...). Vendar pa je bila prva različica beta tarča tudi kar nekaj kritik. Pri Googlu so jih vzeli resno in jih v dokončni različici, ki je izšla nedavno, veliko večino tudi upoštevali.

Podpora le Microsoftovim datotečnim tipom je odpravljena (ta je bila za podjetje, ki je pravzaprav zaživelo na odprtokodnih rešitvah, res nenavadna), saj Google Desktop po novem išče tudi po zgodovini brskalnika Firefox/Mozilla, po poštnih arhivih Thunderbirda in po trenutnih sporočilih AOL. Koristno je tudi iskanje po datotekah PDF, čeprav prvi vtisi kažejo, da to iskanje ni popolno (včasih določenih nizov v datotekah ne najde) in po imenih slik in filmskih datotek.

Google Desktop

Iskalnik po novem brez težav išče po vseh lokalnih diskih, še vedno pa ne išče po datotekah ZIP, v katerih marsikdo še "iz starih časov", ko so bili diski manjši, hrani arhive. Še vedno "manjka" tudi razširjeni iskalni obrazec, kjer bi lahko iskanje omejili na določen tip datotek. To lahko opravimo le s posebnimi iskalnimi nizi (npr. "filetype:pdf"). Iskalnik tudi še vedno ne išče po vsebini v pošto pripetih datotek.

Morda najpomembnejša novost je objava programskega vmesnika, ki omogoča razvoj dodatkov za iskalnik oz. t.i. pluginov. Že sedaj jih je na voljo nekaj, ki omogočajo iskanje po datotekah, ki sicer niso podprte. Med drugim si lahko omislimo tudi dodatek, ki omogoča iskanje po kateremkoli spletnem mestu; npr. po našem intranetu.

http://desktop.google.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji