Objavljeno: 19.5.2011

Google Docs tudi brez interneta - prihaja to poletje

Google bo kot kaže letos poleti izpopolnil svoje spletno orodje Google Docs za urejanje dokumentov z zmožnostjo delovanja, tudi kadar prenosnik ali namizni računalnik ne bo priključen na spletno storitev oziroma internet. Odklopljeno (offline) tehnologijo je Google napovedoval že za začetek letošnjega leta, vendar v določenem trenutku ni bilo povsem jasno, kako in kdaj bodo to izvedli, zlasti po temu, ko so hkrati napovedali konec podpore za tehnologijo Google Gears, s katero se je dalo spletne storitve uporabljati brez stalne povezave z internetom.

Google je sicer doslej imel mešan odnos do zmožnosti uporabe svojih storitev v primerih, ko uporabnik nima povezava na internet. Vselej so se denimo borili proti razvoju aplikacij, ki bi delovale kot klasične (.exe) izvršne datoteke na osebnih računalnikih. Poleg tega so doslej navajali, da po raziskavah tovrstno funkcionalnost v resnici želi razmeroma malo uporabnikov. Zato naj bi leta 2008 že ustavili tedanji razvoj na odklopljenem izvajanju storitev.

Zdaj so se razmere spremenile, katalizator pa je po vsej verjetnosti prihod lahkih prenosnikov Chromebooks, ki bodo v letošnjem poletju ponudili operacijski sistem Chrome OS. Google se namreč strinja, da vsaj pri tej kategoriji izdelkov uporabnikom mora ponuditi možnost uporabe tudi tedaj, ko so denimo v podzemni železnici ali na letalu, kjer tipično ni internetnih povezav. Novi poizkus na tem področju menda temelji na odprtih spletnih standardih, čeprav vse tehnične podrobnosti še niso znane.

http://docs.google.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji