Objavljeno: 12.3.2013 01:00

Google Glass ni za ljudi z očali

Projekt Google Glass vzbuja v javnosti zelo burne reakcije, od navdušenja in nestrpnega pričakovanja, do vnaprejšnjega zavračanja, še preden je končni izdelek prišel v prodajo. Lastniki bara 5 Point Café v ameriškem Seatllu so denimo vnaprej prepovedali uporabo tovrstnih naprav, ker želijo zaščiti zasebnost obiskovalcev. Lokal, v katerem se zbirajo tudi znane osebnosti, želi pač zaščiti zasebnost pred domala neopaznim slikanjem in snemanjem.

Kot kaže Google Glass vsaj na začetku ne bo prav za vsakogar. Razvojna ekipa je na primer nedavno potrdila, da izdelka ne bodo mogli uporabljati ljudje, ki sicer že nosijo očala z dioptrijo. Vsaj na začetku bodo leče fiksne in brez korekcije, kar seveda ne bo ustrezalo tistim s slabšim vidom. Prav težave s slednjim utegnejo biti omejujoč dejavnik, dokler razvijalci ne bodo poskrbeli za korekcijo fokusa, denimo podobno kot pri kukalih fotoaparatov.

Je pa Google na konferenci SXSW prvič prikazal nekaj aplikacij tretjih ponudnikov, ki nakazujejo, kaj bo možno početi z izdelki Google Glass. Sistem bo nova elektronska sporočila Gmail denimo prikazal kot sliko pošiljatelja, predmet sporočila in nekaj prvih besed. Uporabnik se bo nato odločil, ali mu računalnik prebere sporočilo v celoti, ali bo odgovoril z v naprej pripravljenim sporočilom, ali pa bo z razpoznavo govora odgovor kar narekoval.

V prvih prototipih sodelujejo časopisna hiša New York Times, beležnica Evernote, program za skiciranje Skitch in družabno omrežje Path. Sveže novice bo New York Times prikazal kot slike, naslove in kratke povzetke, ob tem pa bo prikazal tudi starost novic. Avtorji menda pripravljajo tudi posebno možnost hitrega prikaza vročih novic, ki bodo znale prekiniti prikaz drugih informacij.

Beležnica Evernote in program Skitch bosta lahko prevzemala slike in video posnetke narejene z Google Glass, te pa bodo dopolnjene z opombami, kot so čas, kraj in lokacija posnetka, kot tudi z zvočnimi in pisnimi komentarji. Slike bo možno neposredno objavljati tudi v omrežju Path, s posebnim programom pa bo možno preprosto dajati komentarje nanje in izbirati emotikone za podkrepitev misli.

https://plus.google.com/+projectglass/posts

http://www.google.com/glass/start/what-it-does/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji