Objavljeno: 23.3.2010

Google kljubuje Kitajski

Google se je držal obljube in uresničil svojo napoved, da bo uporabnikom Kitajske ponudil spletni iskalnik brez zloglasne cenzure, ki jo zahteva kitajska vlada. Od 22. marca dalje so glavno stran spletnega iskalnika Google.cn samoiniciativno preusmerili na hongkonški naslov Google.com.hk, s čimer so povsem spoštovali lokalne zakone, pa kljub temu sprostili zavoro, ki jo je zahtevala Kitajska.

Poteza je nadvse poguma, praktično že pravo politično dejanje in v dobršni meri odgovor na čedalje globlje spore med spletnim velikanom in kitajskim režimom. Google je pred nekaj meseci postal žrtev hackerskih napadov, ki so imeli predvsem kot cilj dostop do poštnih predalov nekaterih kitajskih aktivistov, kar je prelilo kapljo čez rob zaradi vse večjih pritiskov za omejevanjem svobode dostopa do spletnih podatkov na Kitajskem.

Google je v sporočilu za javnost jasno zapisal, da je odločitev sprejelo vodstvo v ZDA in to ne glede na morebitne posledice. S tem so skušali predvsem zaščiti svoje zaposlene v kitajski podružnici. Svojo prisotnost na največjem svetovnem trgu sedaj postavljajo v roke kitajskih oblasti in njihovih morebitnih protiukrepov ter verjetni novi blokadi dostopa do spornih spletnih storitev. V primeru eskalacije je Google že obljubil, da se utegne povsem umakniti iz Kitajskega trga.

http://www.google.cn

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji