Objavljeno: 20.5.2012

Google Knowledge Graph poenostavlja rezultate iskanja

Google je predstavil novo razvojno stopnjo znamenitega iskalnika, ki z novo tehnologijo Knowledge Graph razume, kaj iščemo in informacije o iskanem predmetu strne ter prikaže v pisni in grafični obliki. Rezultat takega iskanja je povzetek, ki je na moč podoben člankom v spletni enciklopediji Wikipedia in do neke mere specializiranemu iskalniku Wolfram Alpha.

Če iščemo predmet ali izraz, ki ga ima Google v svoji podatkovni bazi, bo spletna stran z rezultati iskanja na desni strani (kjer doslej ni bilo nič ali pa so tam bili oglasi) obogatena z novim okvirjem. V njem bomo naleteli na strukturirane podatke o najdenem izrazu, tako v obliki besedila, kot slik. Prikazani podatki so odvisni od konteksta oziroma tipa, omogočajo pa, da hitro pridemo do koristnih podatkov, brez da bi klikali po množici povezav do rezultatov.

Tehnologiji Knowledge Graph bi lahko rekli tudi "Wikipedia v iskalniku". Google trdi, da ima trenutno v bazi podatke o okoli pol milijarde objektov, kot so geografske znamenitosti, mesta, športne ekipe, filmi, znane stavbe, vesoljska telesa, umetniška dela in še marsikaj drugega. Poleg tega vzdržujejo trenutno okoli 3,5 milijard povezav med temi objekti, kar nudi možnosti navzkrižnega poizvedovanja.

Čeprav se zdijo navedene številke zelo velike, v resnici baza predstavlja za zdaj še zelo majhen delček vseh objektov in izrazov, ki jih srečamo v vsakdanjem življenju. Po trditvah prvih preizkuševalcev v bazi za zdaj ni tako običajnih stvari, kot so izdelki, novice, mnogi splošni izrazi in celo podatke o podjetjih srečamo bolj redko. Pravzaprav je trenutno večja verjetnost, da bo Wikipedia dala pozitiven odgovor, kot pa Googlov iskalnik opremljen z "grafom znanja".

Toda po drugi strani Google svojo bazo povečuje z avtomatskim algoritmom, tako da lahko pričakujemo, da bi čez čas lahko bili rezultati celo popolnejši, bolj ažurni in manj odvisni od mišljenja piscev, kot pri Wikipedii. Storitev na žalost za zdaj še ni javno dosegljiva, dostop je za zdaj možen le na povabilo.

http://www.google.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji