Objavljeno: 14.8.2012

Google krči Motorolo

Google je začel uresničevati napoved, da bodo družbo Motorola po uspešnem prevzemu najprej prestrukturirali in na novo nastavili kompas. Med prvimi ukrepi je zmanjšanje števila zaposlenih za okoli 20% ali 4.000 ljudi, zbode pa tudi podatek, da bodo v vodstvenih strukturah zmanjšali še precej bolj izdatno (okoli 40% podpredsednikov družbe).

Zaprli bodo tudi okoli tretjino od dosedanjih 94 predstavništev in podružnic po svetu, predvsem v Aziji (zlasti Indiji), delovanje pa bodo okrepili v ZDA (Chicago in Sunnyvale, Kalifornija) ter v Pekingu. Obenem bodo močno skrčili portfelj izdelkov, ki zdaj šteje skoraj 30 različnih mobilnih naprav. Namesto tega naj bi v prihodnje proizvajalci nekaj izbranih vrhunskih modelov z veliko dodano vrednostjo. Več podrobnosti za zdaj ne željo razkriti.

Kot je znano, je Google v maju zaključil prevzem družbe Motorola Mobility, za katero so odšteli skoraj 12,5 milijard dolarjev. Glavni razlog za nakup je bilo skoraj 17.000 patentov, s katerimi naj bi se Google zaščitil pred tožbami drugih proizvajalcev na področju mobilnih tehnologij. Nekaj časa je bilo slišati govorice, da bo Google razvoj in proizvodnjo izdelkov sčasoma razprodal po delih, toda zdaj se kaže nekoliko drugačna zgodba.

S krčenjem portfelja naj bi dosegli dobičkonosnost tudi v tem novem oddelku, ki je sicer v zadnjem četrtletju dosegel promet 1,25 milijarde dolarjev (okoli desetino vseh v skupini Google), a obenem 233 milijonov dolarjev izgube iz poslovanja. Zdaj bo zanimivo spremljati, kako dosleden bo Google s svojimi obljubami, da pri proizvodnji naprav z Androidom ne bodo pristranski in bodo vsem proizvajalcem dali enake možnosti. Kljub temu je pričakovati, da bodo morda prihodnje tablice in telefone s tržno znamko Nexus prej ali slej povezali z Motorolo.

http://www.google.com

http://www.motorola.com/us/consumers/home

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji