Objavljeno: 15.8.2011

Google kupuje Motorolo

Google je oznanil, da za 12,5 milijard dolarjev kupuje priznanega proizvajalca mobilnih telefonov Motorola, uradno imenovanega Motorola Mobility. Za prevzem so plačali ceno, ki je kar 63% višja od trenutne vrednosti delnic na borzi. S tem Google dokončno vstopa med poglavitne proizvajalce mobilnih telefonov, kjer je bil doslej prisoten pretežno s svojim operacijskim sistemom (Android) in le delno s strojno opremo (ne preveč uspešni Nexus S, Nexus One). Med kupljenim so tudi priznani izdelki, kot so Xoom, Droid in Atrix.

Toda še bolj kot trenutna ponudbe strojne opreme je družbo Google najbrž prepričal nabor patentov na področju mobilnih tehnologij (menda kar 17.000), ki jih ima Motorola v lasti. Na ta način se skušajo zaščititi in odgovoriti na čedalje številčnejše tožbe, predvsem proti njihovim partnerjem, ki proizvajajo telefone z okoljem Android. Čeprav ni povsem jasno, ali Motorola poseduje ustrezne patente, ki bi preprečili nadaljevanje prej omejenih tožb, zagotovo pa ima dovolj patentov s katerimi lahko Google prestraši drugo stran.

Glavni direktor družbe Google, Larry Page, je ob najavi o prevzemu posebej poudaril, da nameravajo Android še naprej ohraniti kot odprti operacijski sistem in se veselijo partnerstev z drugimi proizvajalci. Kljub temu analitiki menijo, da se bo Google moral še naučiti spretnosti, kako ravnati s partnerji, ki so hkrati tudi konkurenti.

http://www.google.com

http://www.motorola.com/Consumers/US-EN/Home

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji