Objavljeno: 28.8.2019 09:00

Google Maps (Zemljevidi) v načinu AR tudi pri nas

Google je v začetku avgusta navigacijo v načinu nadgrajene resničnosti (Augmented Reality – AR) »spustil« tudi na telefone Android, ki niso Google Pixel. Na voljo je tudi pri nas.

Google Maps AR je na voljo na vseh telefonih, ki podpirajo knjižnico ARCore oz. po novem – Google Play Services for AR. Mi smo ga preizkusili na telefonu Samsung Galaxy Note 10+.

Ideja novega načina navigacije je, da se ljudje lažje znajdemo v realnem svetu kot v zemljevidih, zato nam Google Maps AR po mestnih ulicah pomaga navigirati s sliko, ki jo zajema telefonska kamera, preko katere so položena imena ulic in puščice. Slednje nas usmerjajo po poti do cilja, ko telefon dvignemo predse.

Do nadgrajene navigacije pridemo, če izberemo peš navigacijo (in ne z avtomobilom) in spodaj izberemo gumb Live View.

Na začetku si moramo vzeti nekaj sekund in aplikaciji pokazati svojo okolico, da se »znajde« v našem svetu, nato pa sistem presenetljivo deluje, če je le ulica, po kateri hodimo, posneta z Googlovim sistemom StreetView.

Na zaslonu prikazuje, čez koliko metrov moramo zaviti, kako se imenuje ulica, kjer hodimo in v katero ulico moramo zaviti. Če kaže, da bomo res zelo zgrešili in pozabili zaviti v pravo smer, nam na zaslonu nariše res gigantsko puščico, ki nas na to opozori.

Zaradi varnostnih razlogov se slika med premikanjem hitro spremeni v opozorilo, da glejmo predse, če telefon položimo vodoravno, pa se na zaslonu prikaže običajen zemljevid.

AR je zanimiva novost Zemljevidov, katere uporabnost pa se bo morala še dokazati. Trenutno se zdi, da je še najbolj uporabna za potnike, ki potrebujejo začetno orientacijo v prostoru, denimo, ko izstopijo iz avtomobila/avtobusa, oz. prilezejo iz podzemne železnice. Za samo navigacijo med hojo je verjetno dovolj uporabna že običajna navigacija, ki nas vodi z govorom, oz. z vibracijami v žepu.

Google Maps AR je Google prvič prikazal na razvojni konferenci I/O leta 2018, najprej je bil na voljo na telefonih Pixel, sedaj pa se spisek podprtih naprav postopoma širi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji