Objavljeno: 10.6.2009

Google napada Exchange

Google vse bolj odkrito prodira tudi v podjetja. Tem je namenjen predvsem skupek programov v Oblaku, poimenovan Google Apps, ki vključuje e-pošto, stike, koledar, urejanje dokumentov in spletišč, takojšnje sporočanje in še nekaj dodatnih storitev.

Zadnje leto so na tem področju še posebej dejavni. Predstavili so možnost odklopljenega dela z e-pošto (offline Gmail), sinhronizacijo z imeniki Active Directory, Domino/Notes in OpenLDAP, ter izmenjavo podatkov s pametnimi telefoni Blackberry in Symbian.

Zdaj se ponudbi priključuje še orodje za sinhronizacijo Google Apps z odjemalcem Microsoft Outlook, ki je v marsikaterem podjetju še vedno zelo razširjen in na nek način onemogoča prehod na altirnativne rešitve za skupinsko delo. Google Apps Sync for Microsoft Outlook omogoča skoraj nevidno zamenjavo strežnika Exchange v ozadju s skupkom Google Apps. Dodatek pa je na voljo le za plačljivo različico, Google Apps Premium, katere cena v Evropi je 40 € na uporabnika na leto (približno 3,3 € na mesec). Uporabniki lahko iz Outlooka, takoj po dodatni prijavi v spletne storitve, uživajo v:

- Dvosmerni sinhronizaciji e-pošte, koledarja in stikov. Za e-pošto dodatek uporablja protokol Gmaila, ki je učinkovitejši od rabe standarda IMAP.

- Vpogled v prosto/zasedeno stanje v koledarju drugih uporabnikov in zmožnost globalnega seznama naslovov (Global Address List). Dogovarjanje termina sestanka je tako mogoče opraviti iz Outlooka ali iz spletnega koledarja.

- Preprostem orodju za prenos podatkov iz obstoječega strežnika Exchange v Google Apps. Postopek zahteva le dva klika.

Kadar koli uporabniki do lastnega Outlooka ne morejo, seveda lahko brez težav uporabijo storitve v spletu. Vse spremembe se bodo samodejno uskladile in bodo kasneje vidne v Outlooku.

Kot rečeno, uporabniki potrebujejo plačljivo različico Google Apps Premium, dodatek pa deluje z Outlookom 2003 SP3 ali kasnejšim.

Ob tem omenimo, da so na nedavni konferenci Google I/O obelodanili še nekatere zanimive podrobnosti iz programa Google Apps. Na poslovni različici je angažiranih čez 1000 Googlovih uslužbencev. Do sredine lanskega leta je storitve v Oblaku prevzelo že preko pol milijona podjetij, do danes pa se je ta številka približala že dvem milijonom, med katerimi najdemo tudi podjetji Genentech in Valeo.

http://googleenterprise.blogspot.com/2009/06/use-microsoft-outlook-with-google-apps.html

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji