Objavljeno: 21.5.2014

Google odpira denarnico za prevzeme

Podjetje, ki je po vrednosti svoje blagovne znamke ravnokar na prvem mestu prehitelo Apple, v prihodnje načrtuje za 20 do 30 milijard prevzemov neameriških podjetij in njihovih tehnologij.

Podatki so povzeti iz njihovega poročila ameriški Securities and Exchange Commission, nekakšni tamkajšnji agenciji za trg vrednostnih papirjev, poročilo pa  je bilo te dni javno objavljeno. Kot je še razvidno iz njega je Google leta 2012 približno polovico prometa ustvaril zunaj meja ZDA, zato je podjetje tedaj napovedalo, da namerava na teh območjih še naprej vlagati precejšen del svojega dobička. Seveda je treba omeniti, da bi v nasprotnem primeru ta denar ob prečkanju meja matične države, postal predmet nemajhne obdavčitve.

Google je leta 2012 dvignil prah, ko je za prevzem (sicer ameriške) Motorole Mobility odštel 12,4 milijarde dolarjev, ki jo je nato prodal Lenovu. Lani pa za je več kot dvajset prevzemov na tujem porabil približno 1,4 milijarde dolarjev, pri čemer je samo milijarda odpadla na nakup izraelskega ponudnika navigacijskih aplikacij Waze.

Letos so nakupovanje nadaljevali z januarskim prevzemom britanskega podjetja za umetno inteligenco DeepMind Technologies (400 milijonov USD) ter izdelovalca termostatov Nest, za katerega so odšteli 3,2 milijardi. Kot so še povedali predstavniki Googla, so se nedavno neuspešno pogajali za odkup še enega tujega podjetja – imena sicer niso izdali – in sicer za ceno med štirimi in petimi milijardami dolarjev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji