Objavljeno: 5.5.2010

Google odpira spletno knjigarno

Google je na srečanju založnikov v New Yorku potrdil dosedanja ugibanja, da bodo še letos poleti začeli s prodajo digitalnih knjig v novi spletni knjigarni imenovani Google Editions. Google se bo tako neposredno spopadel z velikani na tem področju, kot so Amazon.com, Barnes&Noble in v zadnjih mesecih tudi Apple s svojo storitvijo iBooks.

Google že danes ponuja iskalnik za iskanje in predogled vsebin v milijonih knjig različnih založnikov po celem svetu. Znana je tudi njihova iniciativa digitalizacije in objave še večjega števila knjig, katerim so potekle avtorske pravice ali niso več v prodajnih programih založnikov. Toda tu so prišli z avtorji in založniki v spor, ki je kasneje končal s poskusom poravnava. Tega pa še ne odobrava ameriško pravosodno ministrstvo.

Google Editions gre v drugo smer - prodajo aktualne knjižne ponudbe, kjer bodo skušali pod svoje okrilje zbrati različne založnike in nuditi večjo prilagodljivost kot tekmeci. Med drugim je govora o temu, da bi Google omogočal namestitev storitve Editions v same spletne trgovine založnikov, vendar to še ni potrjeno. Prav tako pa ni znana cenovna politika, ki jo bo Google ubral z založniki, kar je bil drugod, zlasti pri Amazonu predmet številnih sporov z dobavitelji.

http://books.google.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji