Objavljeno: 13.7.2010

Google poenostavlja razvoj za Androida

Google je javno objavil novo orodje App Inventor, ki bistveno poenostavlja razvoj aplikacij za mobilno platformo Android. Inovacija je v temu, da za pripravo aplikacij ni potrebno programiranje, saj uporabniki zgolj sestavijo videz programa in z v naprej pripravljenimi programskimi gradniki povejo, kaj naj program naredi.

Google je orodje razvijal približno leto dni, doslej pa so ga v omejenem obsegu testirali v nekaterih izobraževalnih ustanovah, kjer so naleteli na izjemno pozitiven odziv. App Inventor omogoča, da tudi ne-programerji svojo zamisel pretvorijo v delujoč program in ga hip nato uporabijo na mobilnem telefonu ali drugi mobilni napravi.

Google trdi, da je v programske gradnike, ki izvajajo aktivnosti vgradil praktično vse funkcionalnosti, ki jih nudi Android, pa tudi vanj nameščeni programi. S programskimi gradniki lahko tako dostopamo do spletnih storitev, beremo in pišemo dokumente, podprte so celo video kamera, določanje lokacije s pomočjo GPS in funkcija sinteze govora.

Poleg teh gradnikov je sistem razširljiv z drugimi programskimi gradniki. Eden takih denimo lahko informacije zapisuje na spletni servis Twitter. Z App Inventorjem je mogoče narediti tudi mikavne interaktivne igre ter večpredstavne programe. Google ima z novim orodjem še velike ambicije in ga želi postaviti v dobi spletnih storitev in mobilnih naprav na mesto, ki ga je programski jezik Basic imel v zgodnjih časih pohoda osebnih računalnikov. Novo razvojno orodje, ki v celoti deluje tudi samo kot spletna storitev, je na voljo vsakomur, ki zaprosi za dostop.

http://appinventor.googlelabs.com/about/

https://services.google.com/fb/forms/appinventorinterest/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji