Objavljeno: 8.9.2008

Google praznuje 10 let

Ko sta Larry Page in Sergej Brin leta 1998 ustanovila družbo Google si niti v sanjah nista predstavljala, da bo podjetje čez deset let ustvarilo 17 milijard dolarjev letnega prometa in zaposlovalo čez 19.000 ljudi. Google je že vrsto let kralj svetovnega spleta, zlasti spletnega iskanja, kjer obvladuje 70% trga in vse bolj tudi spletnega oglaševanja, kjer nadzira okoli 40% vseh prodanih oglasov.

Desetletnico so pri družbi Google praznovali na družbi tipičen način - s presenečenji in objavo spletnega brskalnika Chrome, s katerim vstopajo še na eno področje, kjer poteka boj med velikani, kot sta Internet Explorer in Firefox. Povrh vsega je bil skoraj točno ob obletnici s strani ameriške agencije U.S. National Geospatial-Intelligence Agency uspešno izstreljen satelit GeoEye-1, za katerega ima Google ekskluzivne pravice pri rabi fotografskih posnetkov. Novi satelit bo programom, kot sta Google Earth in Google Maps dodal ločljivost, s katero bo mogoče razpoznati predmete velikosti komaj 40 centimetrov. GeoEye-1 naj bi prve posnetke začel pošiljati jeseni.

Google vstopa v svoje drugo desetletje z velikimi ambicijami, vendar tudi vse večjimi izzivi. Velik uspeh je prikril nekatere učinke hitre rasti podjetja, kot so preveč ohlapna organizacija, ki je bolj fokusirana na inovativnost, kot učinkovitost. Nekateri analitiki tudi menijo, da so prihodki podjetja preveč odvisni od spletnega oglaševanja, kar je lahko za družbo veliko tveganje. Med tem, ko je bil Google uspešen pri posameznikih, pa v prvih desetih letih skoraj ni vstopil na področje poslovne rabe. Oddelek Enterprise, ki razvija iskalnike in spletne storitve za poslovno rabo, je denimo za zdaj le v senci ostalega dogajanja pri spletnem velikanu.

http://www.google.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji