Objavljeno: 4.8.2007

Google prikazal prototip telefona

Po pisanju Wall Street Journala je v zadnjih tednih Google nekaterim proizvajalcem mobilnih telefonov prikazal delovanje prototipnega mobilnega telefona, ki temelji na programski opremi in storitvah družbe Google. Po navedbah oseb blizu predstavitvam naj bi protip vseboval precej boljši spletnih brskalnik kot v dosedanjih mobilnih napravah, celota pa je tesno povezana s spletnimi storitvami za iskanje, elektronsko pošto in upravljanje dokumentov, ki jih nudi Google.

Sodeč po prikazanem naj bi Google poleg tega načrtoval celo brezplačni dostop do teh storitev, delovanje pa naj bi omogočil z objavo reklam na mobilnem telefonu. Tak pristop je prvi pogled lahko precej mikaven, kar se tiče cene, vendar lahko potencialno prinaša veliko zapletov.

V prvi vrsti težave za Google, kako pravično razdeliti oglaševalske prihodke med njimi in operaterji mobilne telefonije, ki bi pristopili k podpori in prodaji tovrstnih naprav. Poleg mora biti reklamiranje na mobilnih napravah urejeno na takten način - nihče ne želi plačevati komunikacijskih stroškov za ogled reklam, še bolj pa bi bile nadležne denimo tedaj, ko ravno želimo opraviti telefonski klic.

Da se Google vendarle pripravlja na vstop na področje mobilne telefonije potrjuje tudi podatek, da so julija potrdili pripravljenost za plačilo okoli 4,6 milijarde dolarjev za nakup frekvenčnega področja v ZDA, ki ga podeljuje komisija FTC. Po nekaterih podatkih naj bi Google že imel dogovor, da bo v Evropi storitve in telefone ponujal prek operaterjev Orange in T-Mobile. Prototip, ki ga razkazujejo naj bi naredili skupaj z družbo LG, vendar analitiki verjamejo, da bo proizvajalcev več, vsak pa bo lahko pripravil svojo oblikovno izvedbo, ki temelji na skupni referenčni platformi. Po sedanjih ocenah telefoni ne bodo nared pred začetkom leta 2008.

Končna podobna telefona iz družbe Google še ni javno znana. Na sliki je le ena od idej, ki krožijo po internetu.

http://www.google.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji