Objavljeno: 5.4.2012

Google razkriva Project Glass

Google je prvič javno razkril obstoj projekta z imenom "Project Glass", pod katerim nastaja računalniški prikazovalnik (in morda še kaj več), ki je vgrajen v očala. O tovrstnem projektu se je v javnosti govorilo že dalj časa, le da so ga doslej imenovali kot skrivni projekt "Google X".

Google je sicer razkritje naredil na povsem svojevrsten način. Tehnični podatki ali zmogljivosti praktično niso znane. So pa zato objavili nekaj fotografij in predvsem video posnetek, ki ponazarja, kako naj bi bila videti vsakdanja raba tovrstnega izdelka (vabimo vas, da si ogledate nadvse zanimiv video na koncu novice).

Iz objavljenega je razvidno, da se Google poigrava z elegantnim, celo dizajnerskim videzom očal, ki imajo na desni strani vgrajen dodatni zaslon za prikaz informacij. Proti ušesu vodijo tudi nekoliko odebeljena držala, ki očitno vsebujejo vso potrebno elektroniko. Glede na funkcije so prototipi nadvse majhni in elegantni. Vprašanje je, če bo to mogoče izvesti v praksi, vsaj v prvi generaciji izdelka.

Video razkriva predvsem nabor funkcionalnosti, ki bi jih lahko nudila tovrstna očala. Večinoma gre za koncept "nadgrajene resničnosti", kjer pogled skozi leče očal občasno dopolni koristna informacija, kot je na primer zemljevid za navigacijo, podatki o mestu, temperatura ozračja. Seveda lahko prek tega vmesnika tudi pošiljamo sporočila in celo sprejemamo zvočne in video klice. Razvidno je, da je osrednji način krmiljenja prepuščen govoru.

Google je v javnosti šel s ciljem, da sprejme čim več povratnih informacij, mnenj. Najbrž bodo na podlagi tega določili, koliko energije in v katero smer usmeriti pri dejanskem razvoju. New York Times in nekateri viri sicer trdijo, da bi lahko bila tovrstna očala nared v končni podobi že letos, stala pa naj bi med 250 in 500 dolarji. Google seveda skrbno molči.

https://plus.google.com/111626127367496192147/posts

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji