Objavljeno: 6.9.2010

Google SketchUp 8

Google je ob deseti obletnici nastanka programa za prostorsko modeliranje SketchUp objavil novo različico, ki ta zanimiv program pomika še bližje internetu in CAD programom. SketchUp je pravzaprav tiha uspešnica internetnega velikana, saj po nekaterih ocenah uporabniki na teden objavijo čez milijon novih modelov narejenih s programom, večinoma pa so ti prosto dostopni drugim uporabnikom.

SketchUp 8 prinaša še tesnejšo povezavo z Googlovim portfeljem geografskih aplikacij, kot so Google Earth, Google Maps in 3D pogled ulic StreetView. Uporabniki lahko zdaj svoje modele objektov preprosto objavljajo na barvnih zemljevidih in jih umeščajo v realno okolje. Velja pa tudi obratno. Nove objekte lahko začnemo modelirati kar na 3D približkih objektov, ki so na voljo v Google Earth, nato pa jih za natančnejše delo prenesemo nazaj v SketchUp.

Nova pomembna novost za prostorsko modeliranje so trdne telesa (solids) - zaključeni 3D objekti, ki imajo volumen in se tako tudi obnašajo. Ta novost programu omogoča, da lahko s temi objekti lažje modeliramo kompleksnejše predmete zgolj s dodajanjem, odvzemanjem in drugimi operacijami telesa, ki so znane že vrsto časa v paketih CAD za strojno modeliranje.

Google je tudi močno izboljšal orodje LayOut 3, ki omogoča kasnejši prenos modelov SketchUp v dokumente, kot so 2D načrti, pogledi in druge ponazoritve načrtov. Ob tem so izboljšali še orodja za kotiranje in poskrbeli za možnost izvoza načrtov v druga CAD orodja prek zapisov DXF/DWG 2010.

http://sketchup.google.com/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji