Objavljeno: 7.6.2006

Google Spreadsheets

Google je najavil novo spletno storitev - spletno preglednico Google Spreadsheets, kar analitiki ocenjujejo kot prvi frontalni napad na Microsoft in njegovo pisarniški zbirko Office. Google Spreadsheets je tako kot večina orodij proizvajalca izveden kot spletna storitev, kar pomeni, da ne potrebuje nobene namestitve na uporabnikov računalnik. Program omogoča odpiranje in shranjevanje preglednic v zapisih CSV in XLS (Excel), posebnost pa je to, da lahko posamezno preglednico souporabljamo z drugimi uporabniki in z njimi sodelujemo na istem dokumentu v realnem času.

Google Spreadsheets sicer podpira le nekatere osnovne funkcije oblikovanja, soliden nabor matematičnih in poslovnih funkcij, večina naprednih funkcij (grafi, pivot tabele,...) pa vsaj za zdaj ni v izdelku. Podjetje sicer navaja, da je orodje namenjeno predvsem preprosti rabi in ne cilja na neposredno nadomeščanje uveljavljenih preglednic.

Google je sicer šele v začetni razvojni fazi programa, k preizkusu pa so povabili omejeno število uporabnikov dosedanjih storitev, predvsem elektronske pošte Gmail. Podjetje s tem korakom dopolnjuje ponudbo, ki so jo začeli z nakupom spletnega urejevalnika besedil Writely, ki bo brez dvoma kasneje tesno povezan s preglednico. Pridružuje se tudi odjemalcu elektronske pošte Gmail in spletnemu koledarju Google Calendar, iz osnovnega nabora paketa MS Office pa manjka le še ekvivalent predstavitvenega programa PowerPoint. Predstavniki podjetja sicer zanikajo, da bi bil nov izdelek del širše kompleta spletne pisarne, vendar analitiki menijo, da se bo Microsoft prej ko ne odzval na izziv v obliki novih storitev v okviru svojih spletnih servisov Windows Live in Office Live.

http://www.google.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji