Objavljeno: 14.3.2013 01:00

Google ukinja Reader

Google je najavil drugo pomladno čiščenje oziroma nadzorovano ukinitev spletnih storitev in vmesnikov, ki so manj rabljeni ali zastareli. Na spisku močno izstopa najava ukinitve razmeroma priljubljene spletne storitve Google Reader, ki omogoča prebiranje, označevanje in deljenje novic prek dovodov RSS. Reader naj bi ukinili s 1. julijem, dosedanji uporabniki pa bodo lahko obstoječe podatke (seznam dovodov) izvozili in prenesli drugam prek storitve Google Takeout.

Google trdi, da je Reader, ki so ga prvič predstavili leta 2005, preživeta tehnologija, v katero že nekaj časa niso niti investirali več. Nadomestile so jo menda druge storitve, ko se tiče branja in deljenja novic.

Toda prve reakcije na spletu kažejo na to, da je kar veliko število uporabnikov Googlovih storitev ogorčenih oziroma, da trditve podjetja Google ne držijo v celoti. Mnogi velikanu predvsem očitajo, da ukinja tovrstne storitve, pri katerih ne more zaslužiti, čeprav je bilo že ob vzpostaviti jasno, da bodo spremna, ne pa profitna dejavnost.

V pomoč je že priskočilo podjetje Feedly, ki je najavilo, da bo v bran dosedanjim uporabnikom vzpostavilo enakovredno storitve, ki bo menda uporabljala tudi enake programske vmesnike API, saj Reader kot osnovo za razvrščanje vsebin uporablja ogromno število raznih bralnikov novic, zlasti na mobilnih napravah.

Na spletu so se pojavile tudi številne peticije, ki zahtevajo, da Google storitev ohrani pri življenju. Ena takih je na spodnjem spletnem naslovu. V samo nekaj urah od objave so zbrali že več kot 10.000 protestov. Če ste prizadeti uporabnik storitve, svetujemo, da to storite tudi vi, še danes.

http://reader.google.com

https://www.change.org/petitions/google-keep-google-reader-running

http://blog.feedly.com/2013/03/14/google-reader/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji