Objavljeno: 17.4.2005

Google z novimi storitvami

Kot kaže, je Google trenutno največja "tovarna" novih idej, saj nove storitve in zamisli predstavljajo tako rekoč na dnevni osnovi. Ena takih novosti je nova storitev, ki uporabnikom omogoča prenos video posnetkov v skupno podatkovno skladišče, kar je lahko osnova za video bloge, kot naravno nadaljevanje dosedanjih internetnih blogov. Storitev je obenem nadaljevanje dosedanjega servisa Google Video, ki omogoča iskanje po posnetkih svetovnih televizijskih programov, zlasti novicah.

Druga novost je storitev Google Maps, ki omogoča prikaz zemljevida in celo satelitske slike področja in naslova, ki ga iščemo. Za zdaj storitev pokriva še omejeno območje, zlasti v ZDA, vendar Google načrtuje tudi širitev ponudbe. Google Maps temelji na tehnologiji, ki jo je Google pridobil z nakupom družbe Keyhole, specializiranega za satelitsko kartografijo.

Google Maps omogoča prikaz satelitske slike naslova, ki ga iščemo.

Google pa poleg povsem novih storitev dodaja tudi manjše spremembe v sam spletni iskalnik. Zanimiva novost so hitri odgovori, ki jih Google odslej posreduje na podana vprašanja na začetku strani z zadetki. Če denimo v iskalniku vpišemo "population Slovenia" dobimo odgovor "2,011,473 (July 2004 est.)" in povezavo na spletno stran, kjer je podan zadetek. Google Q&A zna sicer odgovoriti šele na omejeno število vprašanj, vendar nameravajo tehnologijo razvijati tudi naprej.

Google od nedavnega omogoča tudi posredovanje svežih informacij s svetovnih borz, tako prek spletnega iskalnika, kot tudi servisa za mobilne uporabnike, ki je dosegljiv prek kratkih sporočil SMS. Za obiskovalce ZDA je morda zanimiva tudi možnost za iskanje taksijev in avtobusov, glede na naslov, kjer se nahajamo.

http://www.google.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji