Objavljeno: 6.4.2014

Googlov projekt Loon v polnem teku

 Baloni, ki naj bi skrbeli za internetno povezavo na nedostopnih predelih našega planeta, poskusno že letijo, eden od njih je nedavno svet obkrožil v 22 dneh. »Na začetku so ga nekaj časa vetrovi vrtinčili po Pacifiku, nato ga je odneslo proti Čilu in Argentini, od koder se je počasi vrnil na izhodiščno točko v okolici Avstralije in Nove Zelandije,« so na blogu zapisali člani ekipe GoogleX, ki dela na projektu. GoogleX je sicer Googlovo raziskovalno hčerinsko podjetje, znano tudi po razvoju očal Google Glass in avtomobilov brez voznika.

Zdaj z baloni že od lanskega junija zbirajo podatke o vetrovih na poti okoli sveta, zaradi česar so lahko svoje matematične modele tako izpilili, da lahko pot posameznega balona zdaj napovedo že za dvakrat dlje, kot pri prvih poletih. »Ure in ure lahko poganjamo računalniške simulacije, toda nič nas o vetrovih ne nauči toliko, ko pa pošiljanje balonov v stratosfero vseh letnih časih,« so še zapisali Googlovci.

Google, ki živi od spletnih storitev, želi na ta način hitro spletno povezavo prinesti tudi tistim dvem tretjinam prebivalcev našega planeta, ki je danes še ne morejo imeti. Če bo projekt zaživel, bodo baloni stalno leteli v stratosferi, okoli dvajset kilometrov visoko, pri tem pa bodo s posebnimi antenami povezani z zemeljskimi postajami, te pa služijo kot povezave za lokalne ponudnike.

V ta namen so že lani poleti na Novi Zelandiji poskusno splovili 30 balonov, medtem ko je petdeset uporabnikov poskušalo z njimi vzpostaviti povezavo.

Podobne namene zdaj nekateri pripisujejo tudi Facebooku, potem ko je  nedavno prevzel mehiško podjetje Titan Aerospace. Ta izdeluje solarna brezpilotna letala, ki lahko v zraku ostanejo do pet let in bi bila prav tako nadvse primerna  za opravljanje naloge »letečih usmerjevalnikov«.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji