Objavljeno: 30.6.2005

Googlove novosti

Skorajda ne mine teden, ko ne bi Google predstavil kakšne novosti. Po začetnem uspehu iskalnika s špartanskim vmesnikom in trdno odločitvijo ustvarjalcev, da nikoli ne bo postal portal, podoben konkurenci, so se začeli časi spreminjati. Podjetje je najelo nekaj priznanih kadrov in se okrepilo z nakupi obetavnih podjetij. Google sicer še vedno niso spletne dveri, a poleg iskalnika ponuja najrazličnejše programske rešitve, ki slovijo kot kakovostne, intuitivne in preproste za uporabo. Omenimo npr. storitvi Google News in Gmail ter programa Google Desktop Search in Picasa. A v izložbi se pojavljajo že novi izdelki.

Google Earth

Med Googlovimi okrepitvami se je pred časom znašlo tudi podjetje Keyhole. Ukvarja se s satelitskimi posnetki in zemljevidi, kar je kot naročeno za storitvi Google Maps za iskanje zemljevidov in Google Local, ki išče po rumenih straneh in rezultate prikaže na zemljevidu. Z združitvijo tehnologij je Google dodal še tretjo dimenzijo in preko posebnega odjemalca omogočil interaktivno spoznavanje sveta v slogu računalniških iger, ob tem pa za hitrejši dostop ponuja še zmogljivo iskalno tehnologijo.

Šibki člen nove storitve je tako kot pri Google Maps in Google Local podpora samo izbranim državam, in sicer ZDA, Kanadi in Veliki Britaniji. Prav tako je na voljo samo odjemalec za Windows. A glede na to, da je storitev v razvojni stopnji beta (kar je sicer za Google nekaj povsem običajnega), se lahko v prihodnje nadejamo razširitve na cel svet, tako glede pokritosti zemljevidov kot tudi operacijskih sistemov. Morda tudi zaradi tega, ker je Google pravkar ponudil API za storitev Google Maps, kar omogoča razvoj programskih rešitev z uporabo te tehnologije tudi neodvisnim razvijalcem.

Google Video dobiva nove razsežnosti

Google Video je na voljo že skoraj pol leta in omogoča iskanje po programih, ki jih televizijske hiše oddajajo preko interneta, ter po videoposnetkih, ki jih lahko ponudi kdorkoli. Sprva je kot rezultate iskanja prikazoval le mirujoče slike s spremljajočim besedilom, saj se pri tovrstnem iskanju pojavi vprašanje avtorskih pravic.

Odslej pa se Google Video lahko pohvali s posebnim predvajalnikom, vgrajenim v brskalnik, ki omogoča tudi predvajanje posnetkov. Seveda ne vseh brezplačno, zato je Google že ponudil možnost plačljivih vsebin. Pri tem mu bo v pomoč še ena pridobitev - lastna infrastruktura za plačevanje preko spleta.

Kljub temu da kot osnova za predvajalnik služi odprtokodni VideoLAN Client (VLC), ki deluje na mnogih operacijskih sistemih, je nov vgrajeni predvajalnik dostopen samo uporabnikom okolja Windows.

Iskanje po meri

Kot smo že omenili, Google ni portal, a ima vse potrebne temelje, da to postane. Če želimo, je to lahko že zdaj, saj ponuja možnost, da si prilagodimo domačo stran, na kateri lahko poleg iskalnika spremljamo tudi novice, pošto iz Gmaila, stanje na borzi ipd. Povsem nova pa je zgodovina iskanja, ki jo Google hrani za vsakega uporabnika in preko katere si zapomni, katere zadetke je uporabnik obiskal. Na ta način se bo čez nekaj časa povečala kvaliteta zadetkov iskanja, ne samo za posameznega uporabnika, ampak v celoti.

Podjetje Google

Ob novih in novih inovacijah ter uspehih se podjetju obeta svetla prihodnost. To potrjuje tudi stanje na borzi, saj so Googlove delnice ta teden prvič presegle mejo 300 ameriških dolarjev za delnico. Spodbudna je tudi napoved mobilnega operaterja T-Mobile, ki bo svojim uporabnikom za domačo stran na mobilnih brskalnikih nastavil prav Google. A kot kaže, bo prihodnost iskalnih tehnologij še zelo zanimiva, saj je predsednik uprave Microsofta, Steve Ballmer, na turneji po Avstraliji napovedal, da bo njihova iskalna tehnologija naslednjih šestih mesecih po pomembnosti ujela Googlovo.

http://www.google.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji