Objavljeno: 8.4.2009

Googlove novosti

Google je na včerajšnjem srečanju razvijalcev, Campfire One, predstavil številne privlačne novosti za ustvarjanje programskih rešitev v Oblaku, ki precej hitro postaja zelo priljubljena programerska podlaga.

Večina novosti se tiče Googlove ponudbe programerske infrastrukture v Oblaku, poimenovane App Engine, ki omogoča razvoj gostovanih aplikacij v pythonu. No, pythonu se zdaj pridružuje drug, tudi interno v Googlu uradno priznan programski jezik, java (ostal je še C++).

Podpora javi je sicer še v zgodnji fazi (early look), vendar že ponuja impresiven nabor storitev. Kodo gradimo za virtualni stroj JVM 6, ki vsebuje podporo za strežniške programčke (servlets) in seveda vključuje vmesnike za dostop do infrastrukture App Engine, kot je zmogljiva podatkovna shramba. Omogočene so tudi poglavitne javanske storitve: JDO, JPA, JavaMail in JCache.

V skupku najdemo tudi vtičnik za razvojno okolje Eclipse, ki omogoča hitro izgradnjo spletnih uporabniških vmesnikov AJAX s pomočjo ogrodja GWT. Vtičnik vsebuje tako krajevno namestitev App Engine, kot tudi omenjeno ogrodje.

Druga pomembna novost je Secure Data Connector (SDC), ki omogoča varno izpostavljanje internih dokumentov aplikacijam v Oblaku. Čeprav spletni programi povzemajo vse več poslovnih procesov, je veliko dokumentov še vedno na voljo le v krajevnih omrežjih, pogosto zelo zaščitenih pred zunanjim svetom.

SDC kot gostitelja trenutno podpira le Linux, vendar je na voljo z izvirno kodo, tako da bo prenos na druge podlage mogoč, čeprav za to pravzaprav posebne potebe niti ni. SDC nam namreč omogoča, da na posebni napravi vzpostavimo varen prehod, skozi katerega lahko dokumente iz krajevnega omrežja varno delimo preko šifrirane povezave z aplikacijami Google Apps, različic Premier in Education. Tam so potem na voljo samo pooblaščenim uporabnikom, ki jih lahko s pomočjo različnih dodatkov (gadgets) vključujejo v spletišča ali dokumente ali na kak drugačen način predelajo in uporabijo.

Iz Googla so nas razveselili še z enim orodjem, ki omogoča hitro migracijo velikih količin podatkov iz različnih zbirk v Oblak. Podatke moramo najprej izvoziti v preprost, vendar široko podprt format CSV, v pythonu napisan program bulkloader.py pa za tem s programersko zelo nezahtevnimi posegi prilagodimo našemu podatkovnemu viru in podatke prenesemo v App Engine.

http://code.google.com/appengine/docs/java/overview.html

http://code.google.com/securedataconnector/docs/overview.html

http://code.google.com/appengine/docs/python/tools/uploadingdata.html

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji