Objavljeno: 9.7.2005

Googlovi dodatki za Firefox

Ko je Google najel glavnega razvijalca Firefoxa in kasneje še nekaj njegovih sodelavcev, se je na veliko govorilo, da bo Google izdal svoj brskalnik. Zaenkrat oprijemljivih pokazateljev te namere še ni, očitno pa se je Google začel zavedati pomena Firefoxa, saj je razvil 3 razširitve zanj.

Prva je priljubljeni Google Toolbar, ki je bil doslej na voljo le za Internet Explorer. Uporabnikom omogoča ogled Googlovih ocen spletnih strani (PageRank), črkovanje vnosov v spletne obrazce, preobrazbo naslovov v povezave na Google Maps (AutoLink), izpolnjevanje obrazcev (AutoFill) ter WorldTranslator, ki angleške besede prevaja v 8 tujih jezikov. Žal je AutoLink na voljo le za naslove v ZDA, AutoFill pa je v veliki meri dostopen že preko samega Firefoxa. Enako velja za zavračanje neželenih oken in vnos "imena" strani namesto naslova URL, ki obišče stran s pomočjo Googlove storitve "I'm Feeling Lucky". Omenjenih zmogljivosti zato sploh niso vgradili v orodno vrstico.

Google Send to Phone je naslednja razširitev Firefoxovih zmogljivosti. Kot že ime nakaže, omogoča pošiljanje besedila na spletnih straneh na mobilne telefone. Izpolniti moramo le številko mobilnega telefona, izbrati operaterja in prilepiti besedilo iz spletne strani, ki se bo poslalo kot kratko sporočilo SMS. Žal je storitev na voljo samo v ZDA.

Google Suggest for Firefox zaključuje skupino prvih Googlovih razširitev za ta brskalnik. Obstoječ iskalnik v Firefoxu nadgradi tako, da deluje tako kot Google Suggest. Ta med vnašanjem ključne besede v polje za iskanje prikaže spustni seznam, v katerem se nahajajo najpogostejši iskalni vnosi, ki ustrezajo trenutno vnešenemu kriteriju. Ob vpisovanju dodatnih črk se seznam sproti prilagaja.

Vse razširitve so v razvojni stopnji beta in na vlojo kot Firefoxove razširitve XPI. Tako jih lahko uporabite v Firefoxu na vseh treh uradno podprtih operacijskih sistemih (Windows, Mac OS X in Linux). Dodatki delujejo s Firefoxom različice 1.0.x.

http://toolbar.google.com

http://www.getfirefox.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji