Objavljeno: 23.5.2002

Grafično tržišče postaja spet zanimivo

Čeprav je bilo na področju grafičnih kartic v zadnjem letu slišati predvsem o izdelkih podjetjih ATI in nVidia, se konkurenca vendarle prebuja. Nekateri merijo na spodnji del tržišča, drugi pa na tržišče prenosnikov. Med slednjimi je tudi podjetje Trident Microsystems, ki je v tem poslu že 15 let, čeprav ga je v zadnjem času marsikdo že skoraj odpisal.

Nedavno so napovedali so grafični procesor XP4, ki naj bi bilo prvo vezje, ki bo v popolnosti strojno obdelovalo celo prihajajočo knjižnico DirectX 9.0. Glede na to, da so dosedanje mobilne rešitve omejene le na DirectX 7.0, ker so namizne rešitve DirectX enostavno preveč energijsko požrešne, je Tridentova napoved še posebej zanimiva. Strokovnjaki pravijo, da so se problema rešili vzporedno - XP4 bo namreč vseboval 4 neodvisne ukazne cevovode, vsak od njih pa bo imel 8 enot za delo s teksturami. Skupaj torej kar 32 enot za delo s teksturami, kar je štirikrat več kot premorejo današnje najzmogljivejše namizne rešitve.

Procesor bo deloval s frekvenco 250 MHz, kar prinaša najvišjo hitrost izrisovanja 1 G pik/s, in kar 8 Gtekslov/s. Vodilo do pomnilnika bo 128 bitno, naslovljivo pa bo do 256 MB pomnilnika DDR333. XP4 bo imel dve enoti za obdelavo vertexov, izdelan pa bo v 0,13 mikronski tehnologiji. Kljub temu bo vezje porabilo največ 3W električne energije, s tem da bodo vgrajen sistem varčevanja, ki ga Trident imenuje CoolPower. Pričakovati je mogoče, da se bo Trident z vezjem XP4 kmalu lotil tudi tržišča grafičnih kartic za namizne računalnike.

http://www.tridentmicro.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji