Objavljeno: 15.8.2006

Greenphone

Linux se je že večkrat pojavil kot operacijski sistem za prenosne naprave, vendar tovrstne naprave še niso široko prisotne. Zdaj pa je pobudo prevzelo podjetje Trolltech, znano po svojem razvojnem okolju in gradnikih programske opreme Qt, ki obstajajo tudi v različici za prenosne naprave pod imenom Qtopia.

Trolltech namerava septembra predstaviti "Greenphone", odprto, na Linuxu temelječo napravo, ki jo bodo uporabniki lahko sami prilagajali programsko opremo. Ključni namen naprave je vzpodbuditi razvoj sistemske in namenske programske opreme za mobilne naprave, ki bi v svojem srcu uporabljale odprtokodni operacijski sistem, in tako izgraditi široko skupnost razvijalcev, ki bodo uporabljali njihovo razvojno orodje Qtopia Phone Edition (QPE).

"Greenphone" bo izdelovala siceršnja Trolltechova stranka, kitajsko podjetje Yahua Teltech. Znane so tudi številne podrobnosti. Šlo bo za razmeroma majhno napravo (107 x 49 x 15.6mm), kot procesor pa bo uporabljen Marvell (nekoč Intel) XScale s frekvenco 312MHz. Vseboval bo 64MB RAM in 128MB pomnilnika flash, razširljiv pa bo z režo mini-SD. Prikazovalnik bo QVGA (320x240) in bo občutljiv na dotik, telefon pa bo imel tudi klasičen nabor tipk. QTE podpira razvoj uporabiških vmesnikov na dotik in z uporabo tipkovnice, tako da bo naprava uporaben prototip za oba pristopa. Podprta omrežja bodo GSM/GPRS pa tudi WiFi z VoIP. Telefon bo vseboval vmesnik bluetooth in 1.3MP kamero. Ključna novost pa bodo vrata mini-USB, s katerimi bo mogoče napravi zamenjati celotno programsko opremo. Različica jedra Linuxa, ki bo uporabljena, še ni znana.

Trolltech bo napravi priložil tudi razvojni komplet, ki bo vseboval orodja in dokumentacijo za razvoj s QPE. Priložena naj bi bila tudi izvirna koda ključnih programov, kot je seznam naslovov in klicanje izbranih številk. Ne le to, v obliki izvirne kode naj bi bila na voljo praktično vsa programska oprema naprave, razen gonilnika komunikacijskega procesorja (Broadcom BCM2121), ki ostaja poslovna skrivnost. Trolltech torej želi vzpodbuditi razvoj odprte kode tudi za mobilne naprave in bo zato napravo ponudil pod zelo ugodnimi pogoji, ki pa zaenkrat še niso povsem določeni.

http://www.trolltech.com/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji