Objavljeno: 28.8.2003

Grožnje proti izmenjavi datotek delujejo?

Podjetje za raziskovanje ameriškega potrošniškega trga NPD je objavilo rezultate raziskav o uporabi programov za izmenjavo datotek, ki kažejo, da je število uporabnikov tovrstnih storitev maja in junija znatno upadlo. Analitiki ta upad pripisujejo grožnji ameriškega združenja glasbenih založb, da bodo tožili vse izmenjevalce datotek.

Po NPD-jevih ugotovitvah naj bi tako aprila v ZDA programe za izmenjavo datotek uporabljalo 14,5 milijona gospodinjstev, ki je tako pridobilo približno 850 milijonov pesmi. Maja je število gospodinjstev v izmenjavi upadlo na 12,7 milijona, junija pa na le 10,4 milijona, ti uporabniki pa so tako pridobili le še 655 milijonov pesmi.

Pri NPD-ju ocenjujejo, da bi za upad popularnosti izmenjave datotek lahko bil odgovoren tudi uspeh legalnih možnosti nakupa glasbe preko spleta, predvsem Applovega iTunes in Listen.com, vendar pa je število prodanih pesmi preko teh storitev vseeno manjše kot upad izmenjave. Po njihovih ocenah bodo prihajajoči meseci pravzaprav pokazali kakšen je dejanski pogled uporabnikov na izmenjavo datotek, predvsem pa ali vzrok za upad popularnosti tiči v grožnji s tožbo, ali pa v želji po boljših storitvah.

http://www.npd.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji