Objavljeno: 16.5.2009

Gyy, prvi sončni prenosnik

Zamisel o prenosnih računalnikih, ki bi delovali na sončno energijo je že precej stara, toda sestavni deli so bili doslej energijsko preveč požrešni, da bi bilo to praktično izvedljivo. Kot kaže se to spreminja in pri mladem španskem podjetju iUnika menijo, da imajo zmagovalno rešitev. Junija bodo tako v Evropi začeli s prodajo netbooka z imenom Gyy, ki bo lahko deloval praktično brez postanka, pri tem pa bo energijo dobival tako iz sončnih celic vgrajenih na pokrov zaslona kot vgrajenega akumulatorja, ki bo hranil zbrano energijo.

Velik del zaslug za spodbudno napoved trajanja delovanja je moč pripisati kar se da skromni tehnični zasnovi prenosnika, ki pa povsem zadošča za internetno rabo. Gyy ima vgrajen energijsko varčen procesor MIPS s taktom 400 MHz, le 128 MB RAM, a po drugi kar 64 GB veliko pomnilniško enoto SSD. Zaslon ima po diagonali 8 palcev in skromno ločljivosti 800 x 480 pik. Paket lastnosti zaokrožujejo omrežni vmesnik, vmesniki Wi-Fi ter trojica vrat USB. Na tej osnovi seveda Gyy uporablja Linux.

Kadar sončna svetloba ne bo zadostovala za neposredno napajanje prenosnika, bo v uporabi vgrajen akumulator, ki ga lahko polnimo tudi s sočnimi celicami. Stanje polnjenja lahko spremljamo na majhnem zaslonu LCD vgrajenim pod tipkovnico. Skromna zasnova se ne odraža samo pri nizki porabi energije, temveč tudi majhni teži (700 gramov) in predvsem nizki ceni, saj naj bi bilo za Gyy potrebno odšteti le 160 evrov! Povrh vsega je celotno ohišje narejeno iz biološko razgradljivih snovi. Zato nekateri že napovedujejo, da utegne novinec, če bo izpolnjeval obljube, postati prava prodajna uspešnica.

http://www.iunika.com/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji