Objavljeno: 6.5.2011

Hackerji načrtujejo tretji napad na Sony!

Zgodba o hackerskem napadu na strežnike in storitve družbe Sony kot kaže še nima konca. Nekateri opazovalci spletnih klepetalnic in strokovnjaki za varnost trdijo, da neimenovana skupina hackerjev načrtuje zdaj že tretji napad na Sonyeve strežnike, predvidoma ta vikend. Domnevni napadalci se med drugim hvalijo, da imajo kljub poostrenim varnostnim ukrepom še vedno dostop do nekaterih Sonyevih strežnikov. Če se izkaže, da je to res in bo napad uspešen, bo to zagotovo zelo hladen tuš za japonsko korporacijo, ki bo s tem pokazala, da ne obvladuje zadeve in varnostnih vidikov upravljanja spretnih storitev.

Po zadnjih podatkih so hackerji v nedavnih napadih odtujili osebne podatke več kot 100 milijonov uporabnikov, tudi iz Slovenije. Razsežnost vdora je sprožila neverjetno veliko število uradnih preiskav, saj zadevo med drugim raziskujejo ameriški FBI, Ministrstvo za pravosodje, kongresna komisija, javno tožilstvo v New Yorku, podobne preiskave pa so odprli še v Veliki Britaniji, Kanadi in na Tajvanu.

Z vsakim dnem pa zgodba okoli tega, zakaj in kako je do napadov prišlo, dobiva nove podrobnosti. Menda se je vse začelo že pred več tedni, ko je skupina hackerjev Anonymous napadla nekatere Sonyeve strežnike (Sony.com in SonyStyle.com) kot protest zaradi domnevno nepoštene sodne gonje proti hackerju Georgu Hotzu. Strežnike so napadali s klasično DDoS tehniko.

Toda to ni bilo nič proti drugemu napadu, ki je bil menda v začetku tudi DDoS napad, vendar je bila to le kamuflaža za resnični vdor, s katerim so hackerji pridobili podatke. Zanimivo je, da skupina Anonymous pri tem trdi, da v drug napad ni vpletena. Videti je, kot da je to izvedla neka tretja skupina.

Če vse te navedbe držijo, je to precedens neke nove oblike spletnega vandalizma, kot ga doslej nismo bili vajeni. Med drugim je šokantna napoved napada, ki se mora šele zgoditi. Hkrati pa zadeva razkriva ranljivost in lahkotnost obravnavanja obstoječih varnostnih politik v velikih korporacijah. Iz tega vidika bodo tokratni napadi na Sony prelomna lekcija za celotno računalniško industrijo.

http://www.sony.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji